Scielo RSS <![CDATA[Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú]]> http://www.scielo.org.pe/rss.php?pid=1609-911720070001&lang=pt vol. 18 num. 1 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.pe/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.pe <![CDATA[<B>Evaluation of biometric indicators in lamas (Lama glama) of the Ch´accu and K´ara varieties</B>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1609-91172007000100001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se seleccionó 99 llamas K’aras y Ch’accus madres con sus crías en el Centro de Investigación y Producción La Raya, Universidad Nacional del Altiplano, Puno, para evaluar el perímetro torácico (PT), volumen del muslo (VM) y área de la grupa (ASG) en las crías como indicadores biométricos del peso vivo (PV), a través de modelos de regresión múltiple, y correlaciones entre estas variables con el tamaño de ubre (largo y ancho) de las madres. Las evaluaciones se hicieron al primer, tercer y sétimo mes de edad de las crías. Los cálculos del VM y del ASG se hicieron mediante figuras geométricas de cono truncado y trapecio, respectivamente, utilizando el programa de ingeniería Autocad. Los coeficientes de determinación se incrementaron de medio a alto con la edad, donde el mayor valor ocurrió a los 7 meses en Ch’accus (R2 = 76.3%) y a los 3 meses en K’aras (R2 = 70.0%). El mayor aporte fue de PT en Ch’acus, mientras que en K’aras este efecto y el del ASG fue al primer y tercer mes y VM al sétimo mes de edad (p<0.05). Las correlaciones en las crías entre PV con las medidas biométricas fueron altas, positivas y significativas, especialmente a la edad de 7 meses. La relación entre el tamaño de la ubre (largo y ancho) con PV, ASG, VM y PT de la cría fue baja con excepción de las K’aras a los 7 meses de edad. El PV, VM, ASG y PT incrementaron en 55, 53, 34 y 19% y en 108, 90, 60 y 35% al 3er y 7mo mes, respectivamente, sin diferencia significativa entre ambas variedades. Los cambios en el tamaño de la ubre desde el primer mes hasta los 3 y 7 meses de edad de la cría fueron mínimos. Los resultados sugieren que PT, VM y ASG pueden ser usados como indicadores biométricos de PV para seleccionar llamas orientadas a la producción de carne.<hr/>Ninety nine llamas K´aras and Ch´accus with their babies were selected at La Raya Research and Production Center of Altiplano National University, Puno, to evaluate the measures of thoracic perimeter (PT), thigh volume (VM) and rump area (ASG) in baby llamas as biometric indicators for body weight (PV) by multiple regression models, and correlations between these variables with udder size (length and width) of the mothers. These evaluations were done at 1st, 2nd and 3rd month of age. The calculations of VM and ASG were done through geometric figures of truncated cone and trapezium respectively, using the Autocad engineering software. The coefficients of determination increased from medium to high as baby llamas increased in age, and the highest value was found at the age of 7 (R2 = 76.3%) and 3 (R2 = 70.0%) for Ch´accus and K´aras respectively. The major effect came from PT in Ch´acus whereas in K´aras was from PT and ASG at 1st and 3rd month of age and VM at 7th month (p<0.05). The relationship in baby llamas between PV and biometric measurements were high, positive and significant, especially at 7 months of age. The relationships between udder size (length and width) and PV, ASG, VM and PT were low with the exception of K´aras at 7 months of age. In general, PV, VM, ASG and PT increased by 55, 53, 34 and 19% and 108, 90, 60 and 35% at 3 and 7 months of age respectively, and without significant differences between breeds. Changes in udder size from the 1st month of age until 3 and 7 months of age were minimum. The results suggested that PT, VM and ASG could be used as biometric indicators of PV in selecting llamas for meat production. <![CDATA[<B>Estimated genetic indexes for body weight in lamas</B>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1609-91172007000100002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se utilizó información de parición, destete y esquila de llamas Cha´ccus y K´aras, de los registros de la Estación Experimental del Centro de Investigaciones IVITA-Maranganí del periodo 1995-2001. Se estimó la heredabilidad (h2), repetibilidad y correlaciones genéticas de peso corporal al nacimiento, destete, y primera y segunda esquila ajustando los datos por efecto del año de producción, edad de la madre y sexo de la cría. Los valores de h2 se estimaron a través de un diseño de hermanos enteros, de medios hermanos paternos y regresión cría madre. La h2 para el peso al destete, tanto en llamas K´ara como en Cha´ccus fue alta, mientras que para el peso al nacimiento y peso vivo a la primera y segunda esquila tuvo valores de medio a alto. Los índices de repetibilidad para el peso vivo en llamas Cha´ccus y K´aras, estimados a través del método de la correlación intraclase fueron inferiores (0.3-0.4) que aquellos estimados a través del método de la regresión (0.6-0.7, respectivamente). Las correlaciones genéticas entre peso vivo al nacimiento con peso vivo al destete y primera esquila, y entre peso vivo al destete y peso vivo a la primera esquila presentaron valores altos y positivos en ambas variedades. Estos estimados son confiables para elegir el método de selección por índices en un plan de mejoramiento genético para la producción de carne.<hr/>Parturition, weaning and shearing data of K´aras and Ch´accus lamas, collected from 1995 to 2001 at the IVITA Research Center, Maranganí of San Marcos University, was used in the present study to estimate the heritability (h2), repeatability and genetic correlations between body weight at birth, weaning and first and second shearing, by adjusting the fata for the effect of year, age of mother and sex of baby lama. The h2 value was analyzed by the nested effect using a model for brothers, brothers in law and by regression baby-mother. Heritability for body weight for both K´aras and Ch´accus lamas was high, while for birth weight and weight at first and second shearing varied from medium to high. The repeatability estimated by intraclass correlation for body weight of Ch´accus and K´aras was lower (0.3-0.4) than those estimated by regression (0.6-0.7, respectively). Genetic correlations between body weight at birth and at weaning and first shearing, and between body weight at weaning and at first shearing wee high and positive in both strains. These estimations are reliable to choose the appropriate selection index method for a genetic improvement program in lama meat production. <![CDATA[<B>Evaluation of body measurements for the selection of lamas and their babies</B>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1609-91172007000100003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En las llamas y crías del núcleo reproductor del Centro Experimental IVITA-UNMSM se evaluó el peso corporal (PC), perímetro torácico (PT), las medidas del muslo (MU), grupa (GR) y ubre, y la producción de leche para determinar, a través de pruebas de correlación, los indicadores fenotípicos apropiados en la selección de llamas para producción de carne. La evaluación incluyó el efecto de la edad y paridad de la madre de años anteriores a través del análisis de varianza. En las medidas del muslo se consideró la circunferencia de su perímetro superior (CSMU) e inferior (CIMU) y su longitud (LMU); y en la grupa, la distancia entre sus tuberosidades isquiática medial, lateral, sacra y coxal. En la ubre se consideró su longitud y ancho y el perímetro del área entre pezones (PAP), registradas previo al ordeño. El volumen de leche fue medido cada semana hasta la semana 7 de lactación y simultáneo a estas medidas se obtuvo el peso corporal de la madre y crías. La paridad y edad afectó el PC, PT y todas las medidas de la ubre; y en las medidas del muslo solo hubo efecto de la edad. En las madres, hubo correlación significativa (alta y media) de su PC con PT, ancho de la ubre y PAP con todas las medidas del muslo y de la grupa. En la producción de leche, no hubo efecto de la paridad y la edad y en su relación con las diferentes variables, destacaron la correlación media alta con el ancho de la ubre (p<0.00l) y media baja con el PAP (p<0.l). En la cría, hubo correlación alta y significativa entre PC, edad y PT y de LMU del muslo con CSMU y CIMU; con la edad su relación fue inversamente proporcional. En la relación madre-cría, las variables paridad, edad, PC, ancho de ubre, PAP y producción de leche tuvieron relaciones positivas con PC de las crías; similar patrón se tuvo con PT, a excepción de la paridad y edad, incluso con PT y CSMU e CIMU de la madre. La CSMU y CIMU y LMU de la cría solo tuvo correlación media con las medidas de la ubre. En conclusión, las variables asociados a la producción de leche (largo, ancho y PAP de la ubre) son las más importantes para determinar crías de mejor peso y, por lo tanto, pueden ser consideradas como criterios de selección de las madres con la finalidad de obtener crías de alto valor fenotípico. Aunado a ellos, las variables PC de la madre, y la CSMU y CIMU del muslo deben de ser incluidas para la selección de animales élite.<hr/>Lamas and their babies from the IVITA Research Center of San Marcos University were used to evaluate the body weight (BW), thoracic perimeter (TP), measures of thigh (TH), rump (RU) and udder, and milk yield, through correlation test to determine the suitable phenotype indicators for the selection of animals for meat production. The evaluation included the effect of age and parity of the dams from previous years using the ANOVA analysis. In the thigh was measured the length (LTH) and the circumference of its upper (CSTH) and lower (CITH) perimeter and, on the rump, the distance between its medial, lateral, sacral and coxal tuberosities. In the udder was measured the length, width and perimeter of the area between teats (PAT). The milk yield was weekly recorded until week seven of lactation and simultaneous to these measures was obtained the body weight of both mothers and babies. There were age and parity effects on TP and udder measurements; however, only the former effect was evident on thigh measurement. There was a significant relationship (high and mediun) of BW with TP, udder width and PAT with all thigh and rump measurements. Milk yield was not affected by age and parity, however had a clear relationship with udder width (p<0.0l) and PAT (p<0.l). In babies was found a high and significant relationship of BW with age and TP, LTH with CSTH and CITH while had an inverse relationship with age. In the mother-baby interaction, parity, age, BW, udder width, PAT and mother milk yield had positive relationships with baby BW; similar pattern had with TP, with the exception of parity and age, even with mother PT, CSTH and CITH. The CSTH and CITH and length of baby thigh had only a mediun relationship with udder measurements. In conclusion, the variables associated with milk yield (length and width of the udder and the PAT) were the most important to determine BW of baby lamas, which allow the selection of lama mothers to produce babies of high phenotypic value. The variables BW of the mother and the CSTH and CITH must be considered to select superior animals. <![CDATA[<B>Effect of feed supplementation on milk yied in selected lamas for meat production</B>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1609-91172007000100004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se utilizó 20 llamas gestantes del Centro de Investigaciones IVITA-Maranganí, Cusco, a las que se midió el área de grupa, volumen del muslo, peso corporal y perímetro torácico del rebaño. Se utilizó un diseño factorial 2 x 2, donde A = Suplemento (a1: con heno; a2: sin heno) y B = Medidas biométricas (b1: altas; b2: bajas). La cantidad de heno de alfalfa fue de 1 kg/animal/día. Se midió el efecto de las medidas biométricas y la suplementación sobre la producción de leche y tasa de crecimiento de las crías durante las primeras siete semanas de lactación. Se registró semanalmente el peso de la madre y la cría y se estimó la producción de leche (producción de 12 horas luego del uso de un protector de ubre que impide el amamantamiento). Las llamas que recibieron suplemento tuvieron una mayor producción de leche (0.05p<0.01) entre la 3ra a la 7ma semana de lactancia. El pico de la producción de leche ocurrió a la 2da (a2) y 3ra (a1) semana. Las crías de las llamas suplementadas y de aquellas con medidas biométricas altas tuvieron las mayores ganancias de peso (p<0.05). No hubo interacción significativa entre los efectos de los tratamientos en el peso de las crías; no obstante, se observó una mayor tasa de crecimiento en las crías de madres suplementadas con medidas biométricas altas. La correlación entre la producción de leche con el peso de las crías por efecto del suplemento y de las medidas biométricas de las madres fueron significativas a partir de la cuarta semana de lactación. El efecto de la suplementación con heno y las medidas biométricas, así como la interacción entre las dos variables, no afectó significativamente el peso de las madres durante las primeras siete semanas de lactación, aunque se pudo observar una ligera disminución de peso corporal entre la 1ra y 3ra semana de lactancia. El peso promedio al parto y en la 7ma semana de lactación fue de 96.9 ± 8.4 y 95.3 ± 9.1 kg, respectivamente. Se concluye que hubo efecto significativo de las medidas biométricas y de la suplementación de las madres sobre la producción de leche y crecimiento de las crías.<hr/>Twenty pregnant lamas from the IVITA Research Center, Maranganí, Cusco, were selected, and the rump area, thigh volume, body weight and thoracic perimeter were measured. A 2 x 2 factorial design was used, where A = Supplement (a1: with hay; a2: without hay) and B = Biometric measures (b1: high values; b2: low values). The amount of supplemented hay was 1 kg/animal/day. The effect of biometric measures and feed supplementation on dam milk production and calf growth during the first seven weeks of lactation was evaluated. Body weight of both dams and calves was weekly recorded. Milk production was estimated (milking after 12 hours of wearing an udder protector to avoid suckling). Supplemented lamas showed higher milk yield (0.05p<0.01) between the 3rd and 7th week of lactation. The peak of milk production occurred at the 2nd (a2) and 3rd (a1) week. Calves of supplemented lamas and those with higher biometric measures had the highest body weight gain (p<0.05). No significant interaction was found between treated groups on calf weight; however, there was a higher growth rate in calves of supplemented lamas with high biometric measures. Correlations between milk yield with calf body weight due to the effect of feed supplementation and biometric measures were significant from the 4th week onwards. The effect of feed supplementation and biometric measures, and the interaction between them did no significantly affect dams body weight during the first weeks of lactation, however, there was a slight reduction of body weight between the 1st and the 3rd week of lactation. The average body weight at parturition and on the 7th week of lactation was 96.9 ± 8.4 and 95.3 ± 9.1 kg respectively. The results showed a significant effect of feed supplementation and biometric measures on milk production and calf body weight. <![CDATA[<B>Evaluation of hip and thigh measurements of the lama cria and the size of their dam´s udders as phenotypic indicators for the early selection of lamas (Lama glama) for meat production</B>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1609-91172007000100005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se utilizó un rebaño de 82 llamas con sus respectivas crías para evaluar el área de la grupa y el volumen del muslo de la cría, y el tamaño de la glándula mamaria de las madres como posibles indicadores para la selección temprana de llamas para producción de carne. En las crías se evaluó el desarrollo del área de la grupa y el volumen del muslo a los 2, 8 y 15 meses de edad, así como la correlación de estas medidas con el peso corporal y el perímetro torácico. En las madres se evaluó la relación entre el tamaño de la ubre y el peso de la cría al destete. El tamaño de la grupa se calculó como una figura geométrica y su área se determinó con el software Autocad, y el tamaño del muslo se expresó como el volumen de un cono truncado. El incremento porcentual desde los 2 hasta los 15 meses de edad fue significativamente mayor (p<0.05) en el peso corporal (65.3%), área de la grupa (51.5%) y volumen del muslo (53.2%) que en el perímetro torácico (32.9%). Las diferencias establecidas en la clasificación por tamaño de la grupa a los dos meses de edad se mantuvieron en las mediciones realizadas a los 8 y 15 meses de edad (p<0.05), y estas diferencias se mantuvieron en las otras variables bajo estudio (volumen de muslo, perímetro torácico y peso corporal), lo cual indica que la tasa de incremento fue similar en ambos grupos. Los coeficientes de correlación entre el área de la grupa, volumen del muslo, peso corporal, perímetro torácico y edad desde los 2 a los 15 meses de edad fueron altos (p<0.001). Las correlaciones entre las medidas de la ubre de las madres y el peso corporal de las crías al destete fueron bajas, excepto para la relación de distancia entre pezones anteriores con peso de la cría al destete (0.46). Los resultados sugieren que el área de la grupa y volumen del muslo pueden ser usados como indicadores genéticos para la selección temprana de crías de llama para producción de carne por mantener una correlación alta y significativa con el peso corporal y el perímetro torácico.<hr/>A flock of 82 llamas with their calves was used to evaluate the hip area and thigh volume of the young and the size of the mammary gland of the dam as possible indicators for early selection of llamas for meat production. In the young, the development of hips and thighs at 2, 8, and 15 months of age and the correlation of these measurements with body weight and chest circumference were evaluated, whereas in the dams, the relation between size of the mammary gland and body weight at weaning of the calf was evaluated. Size of hip was calculated as a geometric figure using the Autocad software, and the size of the thigh was expressed as the volume of a truncated cone. The increase of body weight (65.3%), hip area (51.5%), thigh volume (53.2%) were significantly higher (p<0.05) than the increase in chest circumference (32.9%). Animals were distributed into two groups according to hip area at 2 months of age and the differences in biometric measurements were kept at 8 and 15 months of age. These differences were also kept in the other variables (thigh volume, chest circumference and body weight), indicating that body development was similar in both groups. Correlation coefficients between hip area, thigh volume, chest circumference, body weight and age were significant (p<0.001). Coefficient correlations between udder measurements and body weight at weaning were small, with the exception of distance among anterior udder teats and body weight at weaning (0.46). Results suggested that hip area and thigh volume can be used as genetic indicators for early selection of young animals for meat production as they keep a high and significant correlation with body weight and chest circumference. <![CDATA[<B>Sanitation and detoxification of lama meat (Lama glama) infected with Sarcocystis aucheniae through boiling, baking, frying and freezing</B>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1609-91172007000100006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Con el objetivo de sanear y detoxificar la carne de llama infectada con Sarcocystis aucheniae se evaluó el efecto de los métodos físicos de cocción (100 ºC por 10 min), horneado (105 ºC por 65 min), fritura y congelado (-20 ºC por 10 días). La inactivación de la toxicidad de la proteína sarcocystina se evaluó en 30 conejos de 4-5 meses de edad que fueron inoculados s.c. con 100 µg de proteína/kg de peso vivo, obtenida de un lisado de macroquistes de S. aucheniae proveniente de carnes tratadas con cada método físico y de carne sin tratar. Únicamente los conejos del control positivo (carne sin tratar) murieron. Los conejos del grupo de carne congelada presentaron sintomatología tóxica moderada. La interrupción del ciclo biológico del S. aucheniae se evaluó en 13 perros de 2-5 meses de edad que fueron alimentados con 200 g de carne de llama tratada o sin tratar. Los perros de los grupos de carne tratada no eliminaron esporoquistes en las heces a comparación de los perros del grupo control positivo que los eliminaron a partir de los 14 días de la ingestión de carne. Se concluye que la cocción, horneado y fritura (y la congelación en forma limitada) lograron desnaturalizar y detoxificar la sarcocystina de los macroquistes de Sarcocystis aucheniae; así mismo, los cuatro tratamientos afectaron la viabilidad de los quistes, eliminando el riesgo potencial de infección del hospedero definitivo.<hr/>The aim of the study was the sanitation and disinfecting llama meat naturally infected with macrocysts of Sarcocystis aucheniae through any of four physical methods: boiling (100 ºC for 10 min), baking (105 ºC for 65 min), frying and freezing (-20 ºC for 10 days). A lisis of macrocysts from treated and non-treated meats was prepared and inoculated (100 µg/kg of body weight, subcutaneously).into 30 rabbits of 4-5 months of age. Only rabbits of the positive control group (non-treated meat) died. Rabbits of the frozen meat group showed moderate toxicity signs. Furthermore, 13 puppies (2-5 months of age) were fed with 200 g of treated or non-treated infected llama meat. Puppies of meat-treated groups did not eliminate sporocysts in the feces as compared to puppies of the non-treated meat that had sporocysts after 14 days of the feeding. It can be concluded that boiling, baking, and frying (and freezing in some extent) cleaned and disinfected the toxin in the macrocysts of S. aucheniae and all four methods affected cysts viability. <![CDATA[<B>Sanitation and detoxification of lama meat (Lama glama) infected with Sarcocystis aucheniae through chemical methods</B>: <B>marinated, smoked, dry cured and wet cured</B>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1609-91172007000100007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se evaluó la capacidad de sanear y detoxificar la carne de llama con macroquistes de Sarcocystis aucheniae a través de los métodos químicos de marinado, ahumado, curado seco y curado húmedo. Además, se incluyó un grupo control positivo (carne sin tratar). Se preparó un lisado a partir de macroquistes provenientes de carnes tratadas y no tratadas, que fue inoculado en 30 conejos (100 µ g/kg de peso vivo en forma subcutánea). Los conejos del grupo curado húmedo y control positivo presentaron signos clínicos de toxicidad llegando a morir entre las 8 y 12 horas de la inoculación. Así mismo, 12 perros de 4-6 meses de edad recibieron la carne (150-200 macroquistes por animal) previamente tratada con uno de los métodos químicos bajo evaluación (un grupo de canes quedó como control positivo). Solamente los perros del grupo control eliminaron esporoquistes a partir del día 14 post-ingestión. Los resultados demuestran que los tratamientos marinado, ahumado y curado seco lograron sanear y detoxificar la carne de llama parasitada con Sarcocystis aucheniae.<hr/>The sanitation and disinfecting of lama meat naturally infected with macrocysts of Sarcocystis aucheniae through any of four chemical methods (marinated, smoked, dry cured and wet cured) was evaluated. In addition, a positive control group (non-treated meat) was included. A lisis of macrocysts from treated and non-treated meats was prepared and inoculated into 30 rabbits (100 µg/kg of body weigh, subcutaneously). Rabbits of the humid cured and positive control groups showed clinical signs of toxicity and died within 8-12 hours post-inoculation. Furthermore, 12 puppies of 4-6 months of age were fed with the infected lama meat (150-200 macrocysts per puppy) previously treated with one of the chemical methods under evaluation (one group was kept as a positive control one). Solely dogs of the positive control group eliminated sporocysts after 14 days of ingestion. The results showed that marinated, smoked and dry cured methods were able to clean and disinfect lama meat infected with macrocysts of Sarcocystis aucheniae. <![CDATA[<B>Effect of toltrazuril 2.5% during the prepatent period of canine sarcocystiosis</B>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1609-91172007000100008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo del estudio fue determinar el efecto del toltrazuril al 2.5% en dosis única para el tratamiento de la sarcocistiosis intestinal de perros infectados experimentalmente con Sarcocystis lamacanis. Se utilizaron 24 cachorros cruzados de ambos sexos, de 2.5 meses de edad, previamente desparasitados y alimentados con dieta libre de carne cruda. Los perros fueron infectados con cerca de 95,000 quistes de S. lamacanis, presentes en 100 g de músculo cardiaco de alpaca. Se les distribuyó en un grupo control no tratado de 4 cachorros y cuatro grupos de 5 animales c/u tratados con toltrazuril al 2.5% en dosis única de 10 ó 20 mg/kg de peso vivo, administrado oralmente al 5º ó 7º día post-infección. Las muestras fecales fueron recolectadas diariamente, a partir del 10º día post-infección y por 11 días. Se analizó las heces por el método de concentración por flotación con solución Sheather para determinar la presencia de esporoquistes, y las muestras positivas se analizaron con el método de Stoll modificado para determinar el número de esporoquistes por gramo de heces. El toltrazuril no logró controlar la infección por S. lamacanis en caninos en ninguno de sus tratamientos.<hr/>The aim of the study was to determine the effect of toltrazuril (2.5%) in a single dose for the treatment of canine sarcocystiosis. Twenty-four crossbred puppies, both sexes, 2.5 months of age, were used. All puppies were dewormed prior to the study and fed throughout the study with a diet free of raw meat. Animals were experimentally infected with nearly 95,000 cysts of S. lamacanis, contained in 100 g of alpaca heart, and distributed in a control (untreated) group of 4 puppies and 4 groups of 5 puppies each which were treated with toltrazuril (2.5%) with a single dose of 10 or 20 mg/kg body weight on day 5 or 7 post-infection. Fecal samples were daily collected during 11 days and starting on day 10 post-infection. Feces was analyzed by the flotation method with the Sheather solution to determine the presence of sporocysts of Sarcocystis sp. and positive samples were analyzed by the modified Stoll method to determine the number of sporocysts per gram of feces. The toltrazuril did not control the infection of S. lamacanis in none of the treated groups. <![CDATA[<B>Effect of toltrazuril and the combination of sulfadoxine and pirimetamine in the treatment of canine sarcocystiosis during the prepatent period</B>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1609-91172007000100009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo del estudio fue evaluar la eficacia del toltrazuril (2.5%) y de la combinación de sulfadoxina y pirimetamina (500/25 mg) en el tratamiento de la sarcocistiosis canina. El estudio se realizó durante los meses de octubre del 2005 a marzo del 2006, en la Estación Experimental del Centro de Investigaciones IVITA, Maranganí, Cusco, perteneciente a la Facultad de Medicina Veterinaria, UNMSM. Se utilizó 15 cachorros cruzados de ambos sexos, de 2-3 meses de edad, previamente desparasitados y alimentados solo con concentrado. Todos ellos fueron infectados con aproximadamente 9,000-10,000 quistes de Sarcocystis lamacanis, presentes en 4-5 g de tejido cardiaco de alpaca. Las heces se analizaron diariamente hasta observar la presencia de esporoquistes u ooquistes de Sarcocystis sp. Posteriormente fueron distribuidos en tres grupos de 5 animales c/u. Un grupo control no tratado y dos grupos tratados diariamente por 10 días, uno con toltrazuril (2.5%) en dosis de 15 mg/kpv y otro grupo con la combinación de sulfadoxina y pirimetamina (500/25 mg) en dosis de 20 y 1 mg/kgpv, respectivamente. Muestras fecales fueron recolectadas diariamente y se analizaron por el método de coproparasitologico de flotación con solución de Sheather para determinar la presencia de ooquistes o esporoquistes de Sarcocystis sp., y las muestras positivas se cuantificaron por el método de Stoll modificado, para determinar su número por gramo de heces. Los resultados muestran que el toltrazuril alcanzó una eficacia en el control de la sarcocistiosis del 94.7 % al tercer día de tratamiento y un 100% al sexto día, mientras que la combinación de sulfadoxina y pirimetamina no logró controlarla, llegando a mostrar una moderada eficacia al segundo día post tratamiento (88.1%).<hr/>The objective of this study was to evaluate the efficacy of toltrazuril (2.5)% and the combination of sulfadoxine and pirimetamine (500-25 mg) on the treatment of canine sarcocystiosis. The study was conducted from October 2005 until March 2006 in the Experimental Station of the IVITA Research Center, Maranganí, Cusco. A total of 15 crossbred puppies, both sexes, 2-4 months of age, that were dewormed and fed with a diet extent of meat were used. Puppies were infected with approximately 9,000-10,000 cysts of Sarcosystis lamacanis present in 4-5 g of alpaca heart. Feces were daily collected and analyzed to observe the presence of sporocysts or oocysts. Then, were distributed in three groups of 5 animals each. One group remained untreated (as control) and the other two groups were daily treated during 10 days with 15 mg/kg of toltrazuril (2.5%) or the combination of sulfadoxine and pirimetamine (500-25 mg) in a dose of 20 and 1 mg/kg respectively. Fecal samples were daily collected and analyzed by the flotation method using the Sheather solution to determine the presence of sporocysts or oocysts and the modified Stoll method to quantify the number of eggs per gram of feces. The results showed that the efficacy of toltrazuril in the control of sarcosystiosis was 94.7% at the 3rd day of treatment and 100% at day 6, whereas the combination of sulfadoxine and pirimetamine did not control it, and only a moderate efficacy (88.1%) was observed in the 2nd day. <![CDATA[<B>Relationship between the size of macrocysts of Sarcocysistis aucheniae and its viability in Canis familiaris</B>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1609-91172007000100010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo del estudio fue determinar si el tamaño de los macroquistes de Sarcocystis aucheniae afectan la viabilidad y potencial biótico en los caninos domésticos. Se utilizaron 24 cachorros cruzados de 2.5 meses de edad, con pesos promedio de 2.6 kg., debidamente desparasitados y alimentados con una dieta casera exenta de carnes. Se obtuvo macrosquistes de S. aucheniae del cuello de alpacas y llamas en un camal local, clasificándolos en macroquistes grandes (5 mm) y pequeños (1-3 mm). Diez cachorros fueron oralmente infectados con 500 macroquistes grandes (MG) y 12 cachorros con 500 macroquistes pequeños (MP), en ambos casos por dos días consecutivos. Además, 6 perros quedaron sin infectar como grupo control. Se recolectó diariamente muestras fecales a partir del 8º día post-infección y por un periodo de 22 días. Las muestras se analizaron por el método de flotación con solución de Sheather para determinar la presencia de ooquistes o esporoquistes de Sarcocystis sp. y el método de Stoll modificado para cuantificar su número por gramo de heces. Los resultados mostraron que animales infectados con MP presentaron una carga de esporoquistes 3.6 veces superior que aquellos infectados con MG; así mismo, el periodo prepatente promedio fue de 16.5 y 11.5 para los MG y MP, respectivamente.<hr/>The objective of the study was to determine weather the size of Sarcocystis aucheniae macrocysts affect its viability and biotic potential in domestic canines. A total of 26 crossbred puppies, 2.5 month of age, 2.6 kg of body weight, were used. Puppies were dewormed and fed with a diet extent of meat. Macrocysts of S. aucheniae were obtained from alpaca and llama´s neck in the local slaughterhouse. Cysts were classified according to size in large (5 mm) and small (1-3 mm) cysts. Ten puppies were orally infected with 500 large macrocysts (MG) and 12 puppies with 500 small macrocysts (MP), for 2 consecutive days, whereas 6 puppies were kept as controls. Fecal samples were daily collected and analyzed by the flotation method using the Sheather solution to determine the presence of oocysts and sporocysts of Sarcocystis sp. and the modified Stoll method to quantify the number of sporocysts per gram of feces. The results showed that the burden of sporocysts was 3.6 times more in puppies infected with MP than in those infected with MG. Furthermore, the average prepatent period was 16.5 and 11.5 days for MG and MP respectively. <![CDATA[<B>Frequency of Sarcocystis sp. in sheepdogs from alpaca association breeders, Maranganí, Cusco</B>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1609-91172007000100011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo del estudio fue determinar la frecuencia de Sarcocystis sp. en perros pastores de asociaciones alpaqueras del distrito de Maranganí, Cusco, durante las dos épocas del año (seca y lluviosa). El trabajo se realizó entre abril de 2005 y febrero de 2006. Se colectaron 211 muestras fecales de perros pastores de los productores alpaqueros de la zona. Las heces fueron analizadas mediante el método de flotación con solución de Sheather para determinar la presencia de ooquistes o esporoquistes de Sarcocystis sp. Se encontró una frecuencia de 42.3 ± 9.2% (47/111) y 72.0 ± 8.8% (72/100) en la época seca y lluviosa, respectivamente. Los resultados muestran una asociación significativa entre la tasa de infección y la época del año (p<0.05). El mes de noviembre presentó la mayor tasa (77.8 ± 12.1%, 35/49) y en mayo se obtuvo la menor tasa (17.6 ± 12.8%, 6/34). Además, se encontró diferencias significativas entre grupos etáreos (p<0.05).<hr/>The aim of the study was to determine the frequency of Sarcocystis spp. in sheepdogs of alpaca farm associations at Maranganí, Cusco, during the dry and rainy season (April 2005 until February 2006). Fecal samples (n = 211) were collected and evaluated using the method of flotation with Sheather solution to observe sporocysts of Sarcocystis spp. The frequency during the dry and rainy season was 42.3 ± 9.2% (47/111) and 72.0 ± 8.8% (72/100) respectively. The results showed an association between the rate of infection and the time of the year (p<0.05), where November had the highest rate (77.8 ± 12.1%, 35/45) and March had the lowest (17.6 ± 12.8%, 6/34). In addition, significant difference was found due to age of the dog (p<0.05).