Scielo RSS <![CDATA[Revista de la Sociedad Química del Perú]]> http://www.scielo.org.pe/rss.php?pid=1810-634X20130001&lang=en vol. 79 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.pe/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.pe <![CDATA[<B>Año Internacional de la Quinua</B>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2013000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[Purification and biochemical characterization of a spreading factor from the venom of snake Bothrops atrox (Jergon)]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2013000100002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se ha purificado un componente proteico de alto peso molecular del veneno de la serpiente peruana B. atrox, usando una cromatografía de intercambio aniónico sobre DEAE Sephadex A-50 y una filtración molecular sobre Sephadex G-50, utilizando en ambos casos buffer acetato de amonio 0,05M pH 5,0. El análisis enzimático mostró que se trata de una proteína con actividad de hialuronidasa la cual fue purificada 145 veces con un rendimiento de 72% y una recuperación de proteína activa de 0,5%. La enzima registró un peso molecular de 110 kDa por PAGE-SDS, en condiciones reductoras y no reductoras. Los ensayos de estabilidad indicaron que la hialuronidasa perdió el 60% de su actividad después de 150 horas a pH 5,0 y fue rápidamente inactivada por tratamiento térmico mayor a 40 °C. El pH óptimo de la enzima fue de 6 y la proteína sólo mostró actividad sobre ácido hialurónico y no sobre condroitin sulfato. Los ensayos con inhibidores, tales como TLCK, yodoacetato y dexametasona 5mM, produjeron pérdida de la actividad equivalentes a 60, 40 y 75%, respectivamente, en tanto que el tratamiento con suero sanguíneo humano la inactivó totalmente. Asímismo, las pruebas en placa de hemólisis conteniendo ácido hialurónico mostraron que la enzima es capaz de incrementar el área hemolítica. Adicionalmente, la preincubación de la enzima con los antivenenos comerciales lachésico y botrópico, así como el antiveneno experimental botrópico IgY, revelaron una elevada capacidad inhibitoria de tales antivenenos.<hr/>A protein of high molecular weight was purified from the venom of Bothrops atrox Peruvian snake, using DEAE Sephadex A-50 anion exchange chromatography and Sephadex G-50 gel molecular filtration, with 0,05M ammonium acetate, pH 5.0. It showed hyaluronidase activity, and was obtained until homogeneous state with a 145-fold, 72% of yield and a 0.5% of recovery of active protein. The enzyme showed a molecular weight of 110 kDa by SDS- PAGE under reducing and non reducing conditions. The stability assays indicated that hyaluronidase lost 60% of its activity after 150 hours at pH 5.0 and it was quickly inactivated by heat treatment above 40 ºC. The optimum pH was 6.0 using hyaluronic acid and some inhibitors such as TLCK, iodoacetate and dexamethasone (5 mM), caused 60, 40 and 75% of inactivation, respectively. On the other hand, this enzyme is capable to increase hemolysis into agar plates. Furthermore, treatment of the enzyme with human blood-serum, as well as lachesic and bothropic commercial antivenoms produced a strong inhibition; also, IgY experimental antivenom revealed high inhibition of this enzyme. <![CDATA[Phenolic compounds and antioxidant activity in vitro of 6 peruvian plants]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2013000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Con miras a conocer el potencial de seis plantas peruanas para el desarrollo de fitocosméticos y/o nutracéuticos, en el presente estudio se determinó el contenido de ácido ascórbico, flavonoides y compuestos fenólicos totales; asimismo, se evaluó la actividad antioxidante de los extractos hidroalcohólicos de Uncaria tomentosa (uña de gato), Zea mays (maíz morado), Smallanthus sonchifolius (yacón), Lepidium meyenii (maca), Krameria triandra (ratania) y Physallis peruviana (aguaymanto). La actividad antioxidante in vitro de dichos extractos fue determinada por medio de los ensayos de inhibición de radicales DPPH, superóxido e hidroxilo; como también a través de la medición de su poder reductor y actividad antioxidante total. Los extractos con mayor actividad antioxidante fueron los de uña de gato y ratania, lo cual puede deberse a sus altos contenidos de ácido ascórbico, flavonoides y compuestos fenólicos totales.<hr/>In order to assess the potential of six Peruvian plants for the development of phytocosmetics and/or nutraceuticals, the ascorbic acid content, flavonoids and total phenolic compounds, as well as antioxidant activities of hydroalcoholic extracts of Uncaria tomentosa (cat's claw), Zea mays (purple corn), Smallanthus sonchifolius (yacon), Lepidium meyenii (maca), Krameria triandra (ratania) and Physallis peruviana (aguaymanto) were evaluated. The in vitro antioxidant activities of these extracts were determined by means of DPPH, superoxide and hydroxyl radicals inhibition assays, as well as through the measurement of their reducing power and total antioxidant activity. Hydroalcoholic extracts of cat's claw and ratania showed the highest antioxidant activities, which may be due to their high content of ascorbic acid, flavonoids and total phenolics. <![CDATA[In vitro evaluation of antimicrobial activity of a pore oil extract (Allium ampeloprasum Var. Porrum)]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2013000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se probó la actividad antimicrobiana de extractos del poro (Allium ampeloprasum Var. porrum) obtenidos por métodos discontinuos (Tintura) y continuos (Soxhlet), empleando la prueba de difusión en agar y cinéticas de crecimiento bacteriano. Los resultados de la prueba de difusión en agar descartaron el extracto alcohólico por no presentar actividad antimicrobiana. En las cinéticas de crecimiento bacteriano se probaron diferentes concentraciones del extracto oleoso logrando la inhibición de Escherichia coli (91%), Staphylococcus aureus (72%,) y Bacillus cereus (65%). Se concluye que el extracto oleoso del poro representa un antimicrobiano natural eficaz in vitro.<hr/>We tested the antimicrobial activity of extracts of the pore (Allium ampeloprasum Var. porrum) obtained by discontinuous method (Dye) and continuous (Soxhlet) using the agar diffusion test and kinetics of bacterial growth. The results of the agar diffusion test ruled out the alcoholic extract it not present antimicrobial activity. In the kinetics of bacterial growth are tested different concentrations of oil extract achieving inhibition of Escherichia coli (91%), Staphylococcus aureus (72%) and Bacillus cereus (65%). We conclude that the oil extract of the pore is a natural antimicrobial effective in vitro. <![CDATA[Proximate analysis, antinutrients, fatty acids and amino acids profiles of seeds and cakes from 2 species of sacha inchi: Plukenetia volubilis and Plukenetia huayllabambana]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2013000100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se determinó la composición proximal, perfil de aminoácidos, perfil de ácidos grasos y el contenido de antinutrientes (saponinas y taninos) de las semillas y tortas (residuos después de la extracción del aceite) de las especies Plukenetia huayllabambana y Plukenetia volubilis. Las semillas de P. huayllabambana, proveniente de la provincia Rodríguez de Mendoza, poseen mayor contenido de aceite (54,3 versus 49,0%), mientras que las procedentes de la provincia de San Martín (P. volubilis) mostraron mayor contenido de proteínas (29,6 versus 24,5 %). Asimismo, el contenido proteico de la torta de P. volubilis es mayor que el de P. huayllabambana (59 y 46%, respectivamente). El contenido de aminoácidos esenciales de las semillas de ambas especies de Plukenetia es el adecuado de acuerdo a lo recomendado por la FAO/OMS, a excepción de los aminoácidos lisina y leucina. Tanto en semillas como en tortas, la concentración de ácido linoleico (omega-6) es mayor en P. volubilis, mientras que el linolénico (omega-3) se encuentra en mayor proporción en P. huayllabambana.<hr/>We determined the proximate composition, amino acid profile, fatty acid profile and antinutrients contents (saponins and tannins) of seed and cakes (residues after oil extraction) of Plukenetia huayllabambana and Plukenetia volubilis. The seeds of P. huayllabambana, from the province of Mendoza Rodríguez, has higher oil content (54.3 versus 49.0%), while those from the province of San Martín (P. volubilis) showed higher protein content (29.6 versus 24.5%). Furthermore, protein content of P. volubilis´cake is greater than the one of P. huayllabambana (59 and 46%, respectively). The essential amino acid content of the seeds of both Plukenetia species is adequate, as recommended by the FAO/WHO, except for the amino acids lysine and leucine. In cakes, as well as seeds, the concentration of linoleic acid (omega-6) was larger in P. volubilis, while linolenic acid (omega-3) was found in greater proportion in P. huayllabambana. <![CDATA[In vitro effect in murine hepatocytes of chromium (VI) on a p53 tumor biomarker and DNA damage]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2013000100006&lng=en&nrm=iso&tlng=en El cromo es un metal pesado de uso múltiple en las diferentes especialidades que abarca la ciencia y tecnología en el mundo. Sin embargo, el cromo (VI) provoca daños en el ser humano por ingestión en dosis concentradas; produciendo anomalías en diferentes tipos de células; lo cual ha sido reportado por el Organismo Panamericano de Salud y Organismo Mundial de la Salud. En el presente trabajo se plantea el estudio de los efectos del cromo (VI) in vitro en hepatocitos murinos, los cuales fueron cultivados en diferentes concentraciones (10, 20, 50 y 100 µM) de cromo (VI) y se evaluó el efecto sobre la viabilidad celular, DNA y la formación o expresión de la proteína p53. Los resultados de la investigación confirman que los hepatocitos tratados con el cromo (VI), inducen una disminución de la viabilidad celular en una relación: tiempo y dosis dependiente y en cuanto al estudio de la proteína p53 se observó que a partir de la concentración de 20 µM de cromo (VI), se inició la expresión de la proteína p53 incrementándose ésta a mayores concentraciones. Se concluye, que el efecto citotóxico del cromo (VI) sobre los hepatocitos, implica el incremento de la expresión de la proteína p53 e inducción de muerte celular por apoptosis. Por otro lado, los resultados muestran que el cromo (VI) promueve la fragmentación del DNA, siendo ésta, dependiente de la concentración.<hr/>Chromium is a heavy metal of multiple use in different areas of science and technology in the world. Nevertheless by information of organizations like the Health Ministry, it has been reported that chromium causes damage in the human being by ingestion in concentrated doses; producing anomalies in different types of cells, which has been reported by the Pan American Health Organization and World Health Organization. This paper focuses on the study of the effects of chromium (VI) in murine hepatocytes, which were cultured in vitro in different concentrations (10, 20, 50 and 100 mM) of chromium (VI) and assessed its effects on cell viability, DNA and expression of p53 protein. The results of in vitro research confirm that hepatocytes treated with the chromium (VI), induces a decrease in cell viability in its form and dose-dependent and time for the study of p53 protein was observed that as the concentration of 20 mM of chromium (VI) started p53 protein expression at higher concentrations this increase. The conclusion is that the cytotoxic effect of chromium (VI) on hepatocytes, involves Increased expression of p53 and induction of apoptotic cell death. Furthermore, the results show that chromium (VI) promotes DNA fragmentation, this being dependent on the concentration. <![CDATA[Nutritional study of Plukenetia huayllabambana sp. nov]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2013000100007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se realizó el análisis de la composición nutricional de semillas de Plukenetia huayllabambana sp. nov, de dos accesiones de la Estación Experimental Agraria El Porvenir del Instituto Nacional de Innovación Agraria (INIA) ubicadas en el valle de Huallabamba, provincia de Rodríguez de Mendoza de la región Amazonas. Se realizaron contenido de humedad, cenizas, proteínas, lípidos, carbohidratos, fibra, ácidos grasos, magnesio, zinc, hierro, calcio según AOAC, y contenido de fitoesteroles según Fierro et al. Los resultados mostraron diferencia significativa en el contenido de grasa, proteínas y humedad. El mayor contenido de grasa fue 48,8% y humedad 7,84% en 02-A, mientras el mayor contenido de proteínas fue 21,13% en 01-A. Se encontró 44,06 mg/100 g de hierro, 38,78 mg/100 g de zinc y 149,53 mg/100 g de calcio en 01-A siendo las de mayor contenido y sus diferencias significativas (p< 0,05). Respecto al magnesio se encontraron 2492,00 mg/100 g en 02-A, mostrando diferencias significativas (p< 0,05). En aceite 28,47% de ácido linoleico y 9,8% de ácido oleico presentó 01-A, mientras 54% de ácido linolénico presentó 02-A, siendo de mayor contenido (p< 0,05). Asimismo, se encontró 208,48 mg/100 g de â -sitosterol en 01-A. Las semillas presentan alto contenido de proteínas, aceite y ácidos grasos poliinsaturados, de gran aporte nutricional.<hr/>Analysis was performed nutritional composition of seed of Plukenetia huayllabambana sp. nov., of two accessions from the Porvenir Agrarian Experimental Station of the National Institute of Agrarian Innovation (INIA) in the valley of Huallabamba, Rodríguez de Mendoza, province of Amazonas. There were moisture content, ash, protein, lipids, carbohydrates, fiber, fatty acids, magnesium, zinc, iron, calcium as AOAC, and content of phytosterols as Fierro et al. The results showed significant differences in fat content, protein and moisture. The higher fat content was 48,8% and 7,84% moisture in 02-A, while the higher protein content was 21,13% in 01-A. Found 44,06 mg/100 g iron, 38,78 zinc and 149,53 mg/100 g calcium in 01-A be significant differences and higher content (p< 0,05). Regarding 2492,00 mg/100 g magnesium is found in 02-A showing significant differences (p< 0,05). In oil 28,47% linoleic acid and 9,8% oleic acid showed 01-A, while 54% of linolenic acid showed 02-A being more content with significant differences(p< 0,05). Also found 208,48 mg/100 g of â-sitosterol in 01-A. The seeds have high protein and polyunsaturated fatty acid, great nutritional. <![CDATA[Determination of phenolic compounds and antioxidant activity of artichoke extracts (Cynara scolymus L.)]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2013000100008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Como parte de un proyecto con la empresa Danper Perú, se evaluó el contenido de compuestos fenólicos y la actividad antioxidante de diversos extractos de alcachofa (Cynara scolymus L.), cultivada en el norte del Perú (provincia de La Libertad). El contenido de compuestos fenólicos expresados como mg de ácido gálico varía entre 93 y 117 mg por gramo de muestra, dependiendo del tipo de extracto analizado y de la forma de ser procesado. La actividad antioxidante de un gramo de la muestra con mayor contenido de compuestos fenólicos es comparable a la actividad de 47 mg de ácido gálico.<hr/>As a part of a project with Danper Peru, the content of phenolic compounds and the antioxidant activity of several artichoke (Cynara scolymus L.) extracts have been evaluated. The total content of phenolic compounds, expressed as mg of gallic acid was between 93 and 117 mg per gram of extract, depending on the sample and processing. The antioxidant activity of one gram of the sample with the highest amount of phenolic compounds was comparable to the activity of 47 mg of gallic acid. <![CDATA[Nutritional value of Rhynchophorus palmarum L. larvae: a traditional food from the peruvian amazon]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2013000100009&lng=en&nrm=iso&tlng=en La larva de Rhynchophorus palmarum L. (Coleóptera: Curculionidae) es conocida como "suri" en la Amazonía peruana. Esta larva ya sea cruda o frita en su propio aceite, es un alimento importante para varios grupos nativos amazónicos. Las larvas son muy apreciadas por su sabor y se pueden encontrar en varios mercados locales. A pesar de su relevancia en la alimentación humana, se sabe poco sobre la composición proximal de las larvas de R. palmarum que se consume en la Amazonía peruana. En el presente artículo reportamos el perfil de ácidos grasos de los aceites obtenidos por separado de la piel y del contenido graso digestivo, así como el análisis proximal de la piel y el perfil de aminoácidos de la proteína de la larva. El alto contenido de proteína en la piel (45,82% peso seco), el aceite en el contenido graso digestivo y la composición de aminoácidos de la proteína nos indica, que el suri es una buena fuente de nutrientes, aprovechable bajo un consumo responsable.<hr/>The larvae of the palm beetle Rhynchophorus palmarum L. (Coleoptera: Curculionidae) is known as "suri" in the Peruvian Amazon. The larvae, either raw or fried in its own oil, are an important food source for several groups of Amazon natives. The larvae are very appreciated by its taste and can be found in several local markets. On spite of its relevance on human food, little is known on the proximate composition of the palm beetle larvae consumed in Amazonian Peru. In the present article, we report the fatty acids profile from the oils separately obtained from the skin and digestive fat of the larvae as well as the proximate analysis of the skin and aminoacid profile of the insect protein. The high total protein content of the skin (45.82% on a dry weight basis), the oil content in the digestive fat and the aminoacid composition of the protein suggest that suri is a good source of nutrients, low usable responsible consumption. <![CDATA[<B>Polymerization of anthocyanin compounds present in the coloring of the yerba santa (C<I>estrum hediondinum </I>D.) and proof of ion adsorption aluminum (III)</B>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2013000100010&lng=en&nrm=iso&tlng=en Del colorante de la "hierba santa" Cestrum hediondinum D., se separó seis fracciones. El sólido de la fracción C presenta ëmax.546 nm (BI), 282 nm (BII) y un hombro a 328 nm. El precipitado de la fracción A, ëmax. 520 nm (BI), 280 nm (BII); ambos polimerizan con formaldehído en medio ácido oxálico a un pH entre 3,0 a 4,0. Esto es confirmado por el estudio espectroscópico IR de los sólidos obtenidos, los que muestran la aparición de bandas 1452 cm-1 y 778 cm-1, correspondientes al grupo metileno. El estudio espectroscópico IR del sólido polimérico de la fracción C con tricloruro de aluminio nos muestra bandas fuera del intervalo normal 2993 cm-1 y 2465,72 cm-1 y la variación en las señales 1312 cm-1 y 1073 cm-1, todas relacionadas a los enlaces C-O y O-H fenólicos. El estudio SEM del sólido polimérico de la fracción C con aluminio (III) no muestra una adsorción uniforme.<hr/>Of the coloring of the "hierba santa" Cestrum hediondinum D., they separated six fractions. The solid of the fraction C ëmax 546 nm (BI), 282 nm (BII) and a shoulder to 328 nm. The precipitate of the fraction A, ëmax 520 nm (BI), 280 nm (BII); polymerised with formaldehyde in oxalic acid at a pH between 3,0 to 4,0. Is This confirmed by the IR spectroscopic study of the obtained solids those that show the appearance of bands 1452 cm-1 and 778 cm-1, corresponding to the methylene group, which would confirm the polymerization. The IR spectral studies of solid polymer of the fraction C with aluminum trichloride shows us bands outside of the normal interval 2993 cm-1 and 2465,72 cm-1 and the variation in the signs 1312 cm-1 and 1073 cm-1 all related to the connection C-O and O-H phenols. The study SEM of the solid polymer of the fraction C with aluminum (III), not being uniform the adsorption. <![CDATA[<B>Low cost and high performance homemade spectrometer for visible radiation</B>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2013000100011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Un problema de la enseñanza - aprendizaje del análisis químico instrumental es el alto costo de la instrumentación comercial, incluyendo aspectos de mantenimiento y servicio. Esto limita el acceso de los estudiantes a la operación directa de los diversos instrumentos, comprometiendo la calidad de su formación profesional. En este trabajo se describe detalladamente un espectrómetro de luz visible de 390 - 650 nanómetros, de fácil construcción, bajo costo, robusto y de altas prestaciones, adecuado para espectro-fotometría de absorción y fluorescencia moleculares y emisión atómica. El espectrómetro no tiene partes móviles y usa como detector una cámara web conectada a una computadora personal, que permite la adquisición, presentación, procesamiento y registro de los espectros, a condiciones elegidas por el experimentador. El dispersor es la cara metálica interna de un pedazo de DVD virgen, expuesta para obtener una red de difracción de reflexión de primera superficie y la luz se transmite al dispersor mediante una fibra óptica acrílica. Los componentes del instrumento están montados rígidamente sobre una placa de aluminio ennegrecida. Se presentan ejemplos de espectros obtenidos y mediciones de absorbancia y se discuten las ventajas y limitaciones del instrumento.<hr/>A problem of teaching and learning of instrumental chemical analysis is the high cost of commercial instrumentation, including aspects of maintenance and service. This limits the access of the students to the direct operation of the instruments, compromising the quality of their professional formation. In this work, a homemade spectrometer for visible light of 390 - 650 nanometers is described in detail. The instrument is of easy construction, low cost, robust and of high performance, being useful for spectrometry of molecular absorption, molecular fluorescence and atomic emission. The spectrometer has no mobile parts and uses as detector a web cam, connected to a PC, allowing the acquisition, presentation, processing and recording of the spectra, under controlled conditions chosen by the experimenter. The grating is a piece of the metallic layer of a virgin DVD, exposed in order to get a first surface reflective grating and the light is transmitted to the grating by means of a piece of an acrylic optical fiber. The components of the instrument are rigidly mounted on a darkened aluminum plate. Examples of obtained spectra and absorbance measurements are presented and the advantages and limitations of the instrument are discussed.