Scielo RSS <![CDATA[Revista de la Sociedad Química del Perú]]> http://www.scielo.org.pe/rss.php?pid=1810-634X20150001&lang=pt vol. 81 num. 1 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.pe/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.pe <![CDATA[<b>La Sociedad Química del Perú y sus paradigmas</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2015000100001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[<b>Lead preconcentration in synthetic samples with triton x-114 in the cloud point extraction and analysis by atomic absorption (EAAF)</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2015000100002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se desarrolló una metodología de preconcentración de plomo en muestras de agua sobre las que se adicionó ditizona como agente acomplejante previamente disuelto en el surfactante no iónico Tritón X-114 hasta la formación de la concentración micelar crítica y en la temperatura del punto de nube. El centrifugado del sistema dio un precipitado con alta concentración de Pb(II) la misma que fue cuantificada por espectroscopía de absorción atómica con flama (EAAF). El procedimiento ha demostrado ser viable para ser implementado como un método de preconcentración y análisis de Pb en muestras acuosas con concentraciones menores a 1 ppm. Se evaluó diversos parámetros obteniéndose un porcentaje de recuperación del 89,8%.<hr/>A methodology was developed about lead preconcentration in water samples that were added dithizone as complexing agent, previously dissolved in the nonionic surfactant Triton X-114, until the formation of the critical micelle concentration and the cloud point temperature. The centrifuged system gave a precipitate with high concentrations of Pb (II) that was measured by atomic absorption spectroscopy with flame (EAAF). The method has proved feasible to be implemented as a method of preconcentration and analysis of Pb in aqueous samples with concentrations less than 1 ppm. Several parameters were evaluated to obtain a percentage recovery of 89.8%. <![CDATA[<b>Theoretical evaluation of new derivatives of the tetrahedrane nitratoxycarbon</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2015000100003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se ha realizado el estudio teórico de derivados nitratoxicarbono de tetraedrano empleando los métodos: Hartree-Fock y la Teoría del funcional de la densidad. Determinamos la estructura, las propiedades electrónicas y el perfil energético; así también el análisis poblacional de Mulliken para mostrar que el incremento de grupos nitratoxicarbono disminuye las cargas de los oxígenos del grupo sustituyente.<hr/>We calculated the properties of nitratoxycarbon tetrahedrane derivatives using the methods: Hartree-Fock and density functional theory. We assessed structure, the electronic properties and energy profile to show Mulliken population analysis that the increase of nitratoxycarbon groups reduce the burdens of the oxygen’s of the group substituent. <![CDATA[<b>Synthesis and characterization NMR 1D and 2D of the sulphurated derivatives of the 1-phenyl-3-methyl-2-pirazoline-5-ona and their ligand potencial capacity</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2015000100004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En este trabajo se presenta el resultado de la síntesis del 4-ditiocarboxilato de hexil-1-fenil-3-metil-2-pirazolin-5-ona (PirC6) y del 4-ditiocarboxilato de dodecil-1-fenil-3-metil-2-pirazolin-5-ona (PirC12). Se caracterizan los productos obtenidos usando el microanálisis, la espectroscopía infrarroja, la espectroscopía RMN de H¹ y C13 y la RMN en dos dimensiones (HSQC y HMBC) para determinar sus estructuras. Se estudia su potencial capacidad ligante en la formación de compuestos de coordinación con el UO2(2+).<hr/>In this work the result of the synthesis of the 4- hexil-dithiocarboxilate-1-phenil-3-methyl-2-pirazolin-5-ona(PirC6), and 4-dithiocarboxilate of dodecil-1-phenil-3-methyl-2-pirazolin-5-ona(PirC12), is presented and the products are characterized, using the microanalysis , the infrared spectroscopy, the spectroscopy of NMR of H¹ and C13 and the NMR in two dimensions (HSQC and HMBC), in order to determine their structures. In addition, the ligand potential capacity of these products are studied in order to produce coordination compounds with the uranil (UO2(2+)). <![CDATA[<b>Physicochemical characterization and evaluation of antioxidant activity of oil from <i>Euterpe precatoria</i> Mart. obtained by different methods of extraction</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2015000100005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se investigó los frutos de Euterpe precatoria Mart. (asaí) de Yurimaguas del Departamento de Loreto, según sus caracteres morfológicos y análisis proximal; se obtuvo aceite a través diferentes métodos, evaluándose el rendimiento de extracción, propiedades fisicoquímicas y actividad antioxidante. Los resultados morfológicos indican longitudes, diámetros y peso de frutos iguales a 1,324 cm 1,425 cm y 1,797g, respectivamente. El análisis químico proximal se realizó a la pulpa seca, la cual fue utilizada para la extracción del aceite. El contenido de cenizas, fue similar a lo reportado para la especie de Euterpe olaraceae Mart. El contenido de lípidos totales fue superior a lo descrito de un contenido de lípidos de 11,5% en pulpa sin tratamiento, pero menor a lo reportado (37%) en otros estudios. El rendimiento por prensado y pre tratamiento enzimático-prensado fue 31,9% y 35,3%, respectivamente. Sin embargo, no se determinó una diferencia de rendimiento estadísticamente significativa al compararlos. El rendimiento por extracción con solventes fue 42,6% y se observó diferencias en la intensidad de color y el IC 50. El IC 50 del aceite obtenido por prensado y pre tratamiento enzimático fue 6,97 mg/mL y 3,61% mg/mL, respectivamente; el mejor resultado fue la extracción por solventes IC 50 1,82 mg/mL; sin embargo, ninguno de los extractos mostró mayor actividad que el Trolox (IC 50 0,001 mg/mL). El contenido de fenoles totales de los aceites obtenidos fue superior a los resultados reportados para E. oleracea, observándose una mayor presencia de compuestos fenólicos en la especie E. precatoria. Confirmando lo reportado respecto al predominio de compuestos fenólicos en E. precatoria, en comparación a E. oleraceae.<hr/>The fruits of Euterpe precatoria Mart.(acai) were investigated from Yurimaguas-Loreto Department, according to their morphological and proximate analysis; oil was obtained through different methods, evaluating the extraction yield, physicochemical properties and antioxidant activity. The morphological results indicate lengths, diameters and fruit weight equalto1, 324 cm and 1,425cm and 1,797g, respectively. The proximate analysis was performed to dry pulp, which was used to extract the oil. The ash content was similar to that reported for the species Euterpe olaraceae Mart. The total lipid content was higher than that described a lipid content of 11,5% in untreated pulp, but lower than that reported (37%) in other studies. Yield by enzymatic pre-pressing and pressing treatment was 31,9% and 35,3% respectively. However, a statistically significant difference when compared yield was not determined. The solvent extraction yield was 42,6% and was observed differences in color intensity and IC50. The IC50 of the oil obtained by pressing and enzymatic pretreatment was 6,97mg/mL and 3,61mg/mL, respectively; the best result was solvent extraction IC50 1,82 mg/ mL; however, none of the extracts showed greater activity than Trolox(IC 500,001mg/ mL). The total phenolic content of oils obtained was higher than the results reported E.oleracea Mart, with a greater presence of phenolic compounds in the species E.precatoria. Confirming reported to prevalence of phenolic compounds in E.precatoria compared to E.oleraceae. <![CDATA[<b>Extraction and characterized starch three varieties of quinoa (<i>Chenopodium quinoa</i> Willd) black collana, red pasankalla and white junín</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2015000100006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se obtuvo y caracterizó química, fisicoquímica y funcionalmente, el almidón de tres variedades de quinua: negra Collana (VC), Pasankalla roja (VP) y blanca Junín (VB). Los análisis químicos proximales para grano y almidón de quinua se realizaron por el método AOAC (2000); la extracción de almidón se realizó a escala de laboratorio; el mayor rendimiento es 30,62% en la VB, seguida por VP con 26,71%; mientras VC obtuvo el mínimo 18,95%, existe diferencia significativa en (p<0,05) entre las variedades. Para las propiedades funcionales, las muestras de almidón presentan una baja solubilidad de 5% y restringido poder de hinchamiento de 0,7%, por lo que no existen diferencias significativas en (p&gt;0,05), comprobando que sus gránulos tienen fuerzas o enlaces de unión muy fuertes, se mostró un alto rango de temperatura de gelatinización (66 - 69°C) donde no hay diferencia significativa (p&gt;0,05); además , se observó un ligero pico de viscosidad de 2006 cp para VC, 1521VB y un mínimo de 1009 cp en VP. Teniendo como resultado una extrema estabilidad al descongelamiento de 4,9VC; 1,3VP; 1,3VB y una baja retrogradación (41,4VC; 70,7VP y 72,3VB); para ambos se encontró diferencias significativas en (p<0,05), sugiriendo su uso en productos sometidos a estos procesos.<hr/>We have obtained and characterized chemical, physicochemical and functional starch quinoa three varieties: black Collana (VC), red pasankalla (VP) and white Junín (VB). Proximal chemical analysis and grain quinoa starch were performed by the AOAC method (2000), starch extraction was performed in laboratory scale; the highest yield is 30.62% in the VB followed by VP with 26.71 %, while VC won at least 18,95%; there is significant difference at (p <0.05) between varieties. For functional properties of starch samples have low solubility of 5% and restricted swelling power of 0.7% so that there are no significant differences (p&gt; 0.05) granules are finding that their forces or links very strong union; a high gelatinization temperature range (66-69°C) which showed no significant difference (p&gt; 0.05); plus a slight peak viscosity of 2006cp to VC, 1521VB and minimum VP 1009 cp. Resulting in extreme stability 4.9VC thawing; 1.3VP; 1.3VB and low retrogradation (41.4VC; 70.7VP and 72.3VB); to two significant differences were found (p <0.05), suggesting its use in products subject to these processes. <![CDATA[<b>Evaluating a glycol neutralizer and corrosion inhibitor efficiency for carbon steel in a glycol system</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2015000100007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se realizó una caracterización fisicoquímica a muestras de trietilenglicol rico (en contacto con gas natural y humedad), trietilenglicol pobre TEGP (sin humedad) y agua de condensación tomadas del sistema de trietilenglicol ACT de una unidad criogénica. Se realizó pruebas de resistencia a la polarización lineal (LPR) y curvas de polarización Tafel para determinar la velocidad de corrosión del TEGR, TEGP Y ACT y la eficiencia del inhibidor de corrosión (Coastal 1755) en diferentes concentraciones para condiciones estáticas. Para la evaluación se utilizó un electrodo de anillo rotatorio acoplado a un potenciostato galvanostato Autolab/ PGSTAT 302N, utilizando procedimientos de acuerdo con la norma ASTM G-170- 01, "Standard Guide for Evaluating and Qualifying Oil Field and Refinery Corrosion Inhibitors in the Laboratory". Se caracterizó el depósito de corrosión extraído del sistema de drenaje mediante espectrometría de emisión Jarell Ash y difracción de rayos X, marca Phillips. La velocidad de corrosión del agua de proceso sin inyección de inhibidor está en el orden de 4 mpy (0,114 mm/año) y para las mezclas de trietilenglicol se consideran despreciables, por lo tanto el inhibidor Coastal 1755-C está neutralizando la acidez y controlando la corrosión en el sistema.<hr/>A physicochemical characterization was conducted for samples of rich triethylenglycol RTEG (contacted with natural gas and moisture), poor glycol PTEG (without moisture) and water of condensation taken from a cryogenic unit TWC. Tests of linear polarization resistance (LPR) and Tafel polarization curves were performed to determine the corrosion rate of RTEG, PTEG and TWR (Teg water removed) and the corrosion inhibitor (Coastal 1755) efficiency at different concentrations for static conditions. One rotating ring electrode coupled to a potentiostat galvanostat Autolab/PGSTAT 302N was used for evaluation, using procedures in accordance with ASTM G-170- 01, "Standard Guide for Evaluating and Qualifying Oil Field and Refinery Corrosion Inhibitors in the Laboratory ". The corrosion deposit extracted from the drainage system was characterized by an emission spectrometer, brand Jarrel Ash and x-ray diffraction brand Phillips. Corrosion rate of process water without inhibitor injection is in the order of 4 mpy (0.114 mm / year) and for mixtures of triethylenglycol are considered negligible therefore Coastal 1755-C inhibitor is neutralizing acidity and controlling corrosion in the system. <![CDATA[<b>Vitamin C and physicochemical parameters in the maturation of <i>Berberis lobbiana</i> "Untusha"</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2015000100008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Berberis lobbiana es un arbusto andino que produce varios compuestos nutritivos y bioactivos. Esta investigación se realizó para desarrollar el conocimiento relacionado a la vitamina C y parámetros fisicoquímicos durante la maduración. Las muestras fueron obtenidas de la flora silvestre de La Unión, Huánuco y analizado usando técnicas estándar. El contenido de vitamina C mostró una amplia variación con diferencias significativas en frutos (p < 0,05), y el estado maduro presentó el mayor contenido (181,86 ± 4,45 mg/100 g de fruto). Los parámetros fisicoquímicos presentaron una amplia variación muy marcada en los frutos maduros (p < 0,05). Asimismo, se registró correlaciones positivas en el contenido de vitamina C, pH, sólidos solubles, glucosa pero negativa en densidad de fruto y acidez titulable. En conclusión, B. lobbiana presenta una amplia variación en el contenido de vitamina C y en los parámetros fisicoquímicos de sus frutos, principalmente por la influencia de factores genéticos, propios de la maduración.<hr/>Berberis lobbiana is an Andean shrub that produces various nutritional and bioactive compounds. This research conducted to expand our knowledge about vitamin C and physicochemical parameters in the maturation. The samples were obtained from the wild flora of La Unión, Huánuco and analyzed using standard techniques The vitamin C content showed a wide variation with significant differences in the fruit (p < 0.05), and the mature state presented the higher content (181.86 ± 4.45 mg/100 g of fruit). The physicochemical parameters presented a wide variation very marked in ripe fruits (p < 0.05). We also found positive correlations in the vitamin C content, pH, soluble solids, glucose but negative to density of fruit and treatable acidity. In conclusion, B. lobbiana has a wide variation in vitamin C and y in the physicochemical parameters of it fruits, mainly due to the influence of genetic factors, own of the maturation.