Scielo RSS <![CDATA[Revista de la Sociedad Química del Perú]]> http://www.scielo.org.pe/rss.php?pid=1810-634X20180001&lang=en vol. 84 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.pe/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.pe <![CDATA[<strong>Cincuenta años de la Escuela Profesional de Química de la Universidad Nacional de Ingeniería</strong>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2018000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[<b>Characterization of ZnO nanoparticles synthesized by precipitation method and its evaluation in the incorporation in enamel paints</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2018000100002&lng=en&nrm=iso&tlng=en El objetivo del presente estudio consiste en determinar con diversas técnicas experimentales, como TEM, XRD y DLS, el tamaño, la morfología y algunas características propias de las nanopartículas de ZnO sintetizadas por el método de la precipitación. Las nanopartículas sintetizadas fueron incorporadas en muestras de pintura esmalte y su evaluación por FTIR y GIXRD determinaron que existe compatibilidad entre ambos materiales. Además, se evaluó la resistencia a la degradación y el comportamiento de curado del composito a través de ensayos térmicos, como TGA y DSC.<hr/>The objective of the present study is to determine the size, morphology and some characteristics of the ZnO nanoparticles synthesized by precipitation method using various experimental techniques, such as TEM, XRD and DLS. The synthesized nanoparticles were incorporated in samples of enamel paint and their evaluation by FTIR and GIXRD determined that there is compatibility with both materials. Also the degradation resistance and curing behavior of the composite were evaluated through thermal tests, such as TGA and DSC. <![CDATA[<strong>Removal of Azo Dyes Allura Red (Red 40) by Using Magnetic Chitosan Beads in Aqueous Medium</strong>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2018000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en En este estudio se evaluó el uso de perlas de quitosano magnetizadas en la remoción de colorantes azoicos de la industria textil y alimentarias (Rojo Allura) tomando en cuenta factores como el pH, concentración del colorante y cantidad de perlas magnetizadas. Para la obtención de las perlas se utilizó quitosano al 2 %, glutaraldehido y magnetita (previamente sintetizada mediante un proceso de hidrólisis oxidativa), posteriormente se caracterizaron las perlas y la magnetita mediante espectroscopía infrarroja y microscopía electrónica de barrido<hr/>In this study it was evaluated the use of magnetic chitosan beads in removal of textile and food azo dyes (Allura Red) taking into account some factors such as pH, the concentration of the dye and the mass of beads. To obtain the beads it was used chitosan 2 %, glutaraldehyde and magnetite (previously synthetized by hydrolysis oxidative), after that the beads and magnetite were characterized by infrared spectroscopy and scanning electron microscopy <![CDATA[<b>Determination of mycotoxins by the ELISA method in soybeans for poultry in production in the province of Chincha, 2016</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2018000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se determinó micotoxinas por ELISA en soya para aves en producción en la provincia de Chincha. El 100 % (20/20), de muestras de 20 molinos de los distritos (Chincha Alta, Pueblo Nuevo, Grocio Prado, Sunampe y Alto Larán) resultaron positivos a aflatoxina B1 (AFB1), ocratoxina A (OA) y toxina T - 2. Niveles máximos permitidos (NMP) para AFB1 (10 ppb), OA (50 ppb) y toxina T - 2 (150 ppb). OA y toxina T - 2, con 20 % y 60 % por encima del NMP. Riesgo de ocratoxicosis aguda por el consumo de soya de molinos (Grocio Prado, Sunampe y Alto Larán) y micotoxicosis aguda por toxina T - 2, de los distritos de Chincha, excepto Chincha Alta. Sin embargo, la principal alteración de la salud humana y animal, debido a micotoxina, está relacionada con exposición crónica (inducción de cáncer, toxicidad renal y inmunosupresión)4.<hr/>Mycotoxins were determined by ELISA in soybeans for birds in production in the province of Chincha. 100 % (20/20) samples from 20 mills in the districts (Chincha Alta, Pueblo Nuevo, Grocio Prado, Sunampe and Alto Larán) were positive for aflatoxin B1 (AFB1), ochratoxin A (OA) and T toxin - 2. Maximum allowed levels (NMP) for AFB1 (10 ppb), OA (50 ppb) and T-2 toxin (150 ppb). OA and T-2 toxin, with 20 % and 60 % above the NMP. Risk of acute ochratoxicosis due to the consumption of soybean mills (Grocio Prado, Sunampe and Alto Larán) and acute mycotoxicosis by T - 2 toxin, from the districts of Chincha, except Chincha Alta. However, the main alteration of human and animal health due to mycotoxin is related to chronic exposure (cancer induction, renal toxicity and immunosuppression)4. <![CDATA[<strong>Disinfection of Secondary Effluent From Waste Water Plant in Ayacucho by UV Radiation for Agricultural Irrigation Reuse</strong>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2018000100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en El agua del efluente secundario de la planta de tratamiento de agua residual Totora de Ayacucho desinfectada con cloro, vertida al río Alameda no tiene la calidad sanitaria en cuanto a microrganismos patógenos para riego agrícola; sin embargo, es reutilizada en el cultivo de verduras que se comercializan en la ciudad de Ayacucho, problema que motivó la investigación para utilizar otro método de desinfección. Las pruebas experimentales se realizaron con muestras del efluente secundario, se utilizó la desinfección con radiación ultravioleta para la desactivación y eliminación de microorganismos patógenos. Se realizaron dos tipos de pruebas experimentales a nivel de laboratorio para la desinfección ultravioleta, primero con agua del efluente secundario de la planta, tal como ingresa a la laguna de cloración y segundo realizando dos operaciones de tratamiento antes de la desinfección ultravioleta, una de filtración y otra de adsorción. Los ensayos con la primera prueba experimental de desinfección ultravioleta, presentaron poca eficiencia en cuanto a la remoción de microorganismos (20 323 NMP/100 ml), no alcanzando la calidad sanitaria para riego de vegetales no restringidos y restringidos, según los límites máximos permisibles de la norma peruana (DS-004-2017-MINAM)2, en cambio, con la segunda prueba, se mejoró notablemente la eficiencia de la desinfección y reducción de microorganismos patógenos (949 NMP/100 ml), concluyendo que con este método se obtuvo agua de buena calidad sanitaria y que puede ser reutilizada en riego de vegetales<hr/>The water of the secondary effluent of the wastewater treatment plant Totora in Ayacucho disinfected with chlorine, discharged into the Alameda River, does not have the sanitary quality in terms of pathogenic microorganisms for agricultural irrigation, however, it is reused in the cultivation of vegetables. they commercialize in the city of Ayacucho, problem that motivated the investigation to use another method of disinfection. Experimental tests were carried out with samples of the secondary, by using ultraviolet disinfection for deactivation and elimination of pathogenic microorganisms. Two types of laboratory scale experimental tests were performed for ultraviolet disinfection, first with water from the secondary effluent plant, as it enters the chlorination lagoon and secondly performing two treatment operations before ultraviolet disinfection, filtration and adsorption. The first experimental test showed little efficiency in the removal of microorganisms (20 323 NMP / 100 ml), not reaching sanitary quality for irrigation with unrestricted and restricted, according to the maximum allowable limits of the Peruvian standard (DS-004-2017-MINAM),2 in contrast with the second test the disinfection efficiency and pathogenic microorganisms reduction (949 NMP / 100 ml) were significantly improved, concluding that with this method water of good sanitary quality was obtained and can be reused in vegetables irrigation <![CDATA[<b>Determination of cadmium (II) ultratraces by voltammetric techniques with bismuth filmmodified vitreous carbon electrode</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2018000100006&lng=en&nrm=iso&tlng=en El objetivo de este trabajo consistió en la determinación de ultratrazas de cadmio mediante la técnicas voltamétricas, modificando un electrodo de carbón vítreo con película de bismuto (BiFE). in situ con un potencial de pre-concentración Eprec=-1,2V y un tiempo de deposición de tprec= 100s en medio de acetato de sodio/ácido acético 0,1M (pH 4,5) en ausencia de oxígeno, mediante voltamperometría de barrido lineal (LSV) con concentraciones en intervalos de 100-800 μg.L-1 y 2-10mg.L-1 y voltamperometría de onda cuadrada (SWV) con concentraciones entre 50-800μg.L-1. Se obtuvieron voltamogramas de potencial vs intensidad de la corriente y gráficos de concentración vs intensidad de la corriente, con linealidades de 0,997, 0,992 y 0,997 respectivamente. Se observó mejor sensibilidad en SWV observando picos más pronunciados tanto para cadmio y bismuto, ubicándose los potenciales de oxidación de cadmio para LSV en -0,701V, -0,68V y SWV en -0,701V, respectivamente.<hr/>The objective of this work was to determine cadmium ultratraces using voltammetric techniques, whit a vitreous carbon electrode modified with bismuth film (BiFE). in situ with Eprec=-1,2V and a deposition time of tprec= 100s in the medium of sodium acetate/acetic acid 0,1M (pH 4,5) in the absence of oxygen, using linear scan voltammetry(LSV) whit concentrations of 100-800 μg.L-1 and 2-10mg.L-1 and square wave voltammetry(SWV) whit concentrations of 50-800μg.L-1. Were obtained voltamograms of potential vs intensity of the current and graphs of concentration vs intensity of the current, whit linearities of 0,997, 0,992 and 0,997 respectively. Was observed better sensitivity in SWV observing more pronounced peaks for both cadmium and bismuth, reaching the potential of oxidation of cadmium for LSV -0,701V, -0,68V and SWV in -0,701V. <![CDATA[<strong>Influence of Growth Zones on the Physical Chemical Composition of the Fruit of </strong><em><b>Solanum betaceum Cav</b></em>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2018000100007&lng=en&nrm=iso&tlng=en En el presente estudio se evaluó el fruto del sacha tomate (Solanum betaceum Cav.) procedente de dos zonas de la región Cajamarca, los análisis realizados fueron: morfológico, de composición, proximal, perfil mineralógico y fitoquímico. Los resultados promedio de los análisis fueron: morfológico la proporción de pulpa 79,81 %, semilla 13,13 %, cáscara 6,22 %; el peso promedio del fruto fue de 75,61 g; con respecto a las dimensiones del fruto se tiene: largo 65,23 cm y ancho 40,17 cm; de acuerdo a método cielab el color del fruto es rojo amarillento; la dureza de la pulpa fue: -1,75 Lb; contenido de humedad de 84,45 %; cenizas de 1,02 %, proteínas de 2,02 %, lípidos 0,065 %, fibra cruda de 8,03 %, extracto libres de nitrógeno de 4,37 % y sólidos solubles de 9,83 °Brix. Se identificaron metabolitos como: aminoácidos libres, taninos, flavonoides, leucoantocianidinas y alcaloides. El contenido promedio de polifenoles fue de 96,915 mg EAG/100g de pulpa y el contenido promedio de flavonoides fue de 158,64 mg EQ/100 g de pulpa. En el perfil mineralógico se destaca la presencia de Na, K, Ca, Mg y P; Fe, Cu, Zn, Mn, B y Si<hr/>In the present research, the fruit of the tomato sacha (Solanum betaceum Cav.) From two zones of the Cajamarca region was evaluated, a morphological, compositional, proximal, mineralogical and phytochemical profile was evaluated. The average results of the analyzes were: morphological the proportion of pulp 79,81 %, seed 13,13 %, husk 6,22 %; the average weight of the fruit was 75,61 g; with respect to the dimensions of the fruit we have: length 65,23 cm and width 40,17 cm; According to cielab method the color of the fruit is yellowish red; the hardness of the pulp was: -1,75 Lb; 84,45 % moisture content; ash of 1,02 %, proteins of 2,02 %, lipids 0,065 %, crude fiber of 8,03 %, nitrogen-free extract of 4,37 % and soluble solids of 9,83 ° Brix. Metabolites were identified as: free amino acids, tannins, flavonoids, leucoanthocyanidins and alkaloids. The average content of polyphenols was 96,915 mg EAG / 100g of pulp and the average flavonoid content was 158.64 mg EQ / 100 g of pulp. In the mineralogical profile the presence of Na, K, Ca, Mg and P stands out; Fe, Cu, Zn, Mn, B and Si <![CDATA[<b>Identification of lead union sites on the hair adsorbent surface of the tannery industry</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2018000100008&lng=en&nrm=iso&tlng=en La presente investigación tuvo como objetivo identificar los grupos funcionales que son responsables de la adsorción de Pb(II) sobre los residuos de pelos tratados del proceso de pelambre enzimático de las curtiembres. Para este propósito se realizó la preparación del adsorbente, que consistió en lavar los residuos de pelos con el fin de desencalar y bajar el pH de 12 a neutro, tras lo cual se secaron y se les aplicó el tratamiento de hidrólisis ácida, al término del cual estos fueron lavados, secados y molidos. Luego se colocó en agitación los pelos tratados con la solución de Pb(II) en un rango de tiempo y pH, para el estudio de isotermas de adsorción y el estudio cinético. Al termino de los cuales se realizó una caracterización química, a través del análisis FTIR y del análisis DRX. Así también una caracterización física con un análisis SEM, por medio de dos detectores del equipo. Estos análisis se realizaron en tres muestras, siendo estos los residuos de pelos sin y con tratamiento y los residuos de pelos tratados usados en la adsorción de Pb(II). Los resultados obtenidos mostraron que los grupos funcionales responsables de la adsorción de Pb(II) son el carboxilo, amino y los grupos que contienen azufre (S=O), que se encuentran en la superficie del bioadsorbente.<hr/>The objective of this research was to identify the functional groups that are responsible for the adsorption of Pb (II) on the treated hair residues of the enzymatic unhairing process of the tanneries. For this purpose was made the preparation of adsorbent, which consisted in washing hair residues in order to deliming and lower the pH of 12 to neutral, after which they were dried and was applied these the treatment of acid hydrolysis, at the end of which these were washed, dried and ground. Then the hairs treated with the Pb (II) solution were placed in agitation in a range of time and pH, for the study of adsorption isotherms and the kinetic study. At the end of which a chemical characterization was carried out through the FTIR analysis and the XRD analysis. Thus also a physical characterization with a SEM analysis, by means of two detectors of the equipment. These analyses were carried out in 3 samples being these residues of hairs without and with treatment and the residues of treated hairs used in the adsorption of Pb (II). The results obtained showed that the functional groups responsible for the adsorption of Pb (II) are the carboxyl, amino and the groups containing sulphur (S = O), which are on the surface of the bioadsorbent <![CDATA[<strong>Synthesis of ni-cu catalysts by impregnation to obtain carbon nanofibers by catalytic decomposition of methane</strong>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2018000100009&lng=en&nrm=iso&tlng=en This paper reports the synthesis by impregnation method and the characterization of Ni-Cu catalyst supported on alumina (Al O ). Three catalysts with different Ni-Cu atomic ratios (7:1, 9:1 and 11:1) were synthesized. These catalysts were characterized by X-ray diffraction (XRD), X-ray fluorescence (XRF), scanning electron microscopy (SEM), thermogravimetric analysis (TGA), textural BET analysis and TPR. In addition, it has been produced carbon nanofibers by catalytic decomposition of methane at 600 °C. The results suggest that nickel loading influences the carbon deposited on. Thus, the catalyst with greater Ni:Cu atomic ratio of 11:1 showed the better carbon yield (19,4 gC/gcat). Moreover, the structural properties of the carbon deposited are dependent of the catalyst composition, going on from a thin and long carbon over Ni-Cu 11:1 catalyst to a broad and shorter carbon over Ni:Cu 7:1 and 9:1 catalysts<hr/>Se prepararon y caracterizaron catalizadores de Níquel-Cobre soportados sobre alúmina (Al O ) mediante el método de impregnación, en el cual se realizaron variaciones en las proporciones Ni:Cu de 7:1, 9:1 y 11:1. Se caracterizó el catalizador por difracción de rayos X, Fluorescencia de Rayos X, microscopia electrónica de barrido, análisis Terrmogravimétrico y la medición de superficie de área BET; además se realizaron ensayos de síntesis de nanofibras de carbono mediante la descomposición catalítica de metano a 600°C. Los resultados sugieren que la carga del Níquel influye en la deposición de carbono, siendo la relación con el mayor contenido de Níquel (Ni:Cu 11:1) la que mostró mayor rendimiento (19,4 gC/gcat). Además las propiedades estructurales del carbono depositado dependían de la composición del catalizador, pasando de un carbono fino y largo sobre el catalizador Ni:Cu 11:1 a un carbono ancho y algo más corto sobre las muestra de Ni:Cu 7:1 y 9:1 <![CDATA[<b>Efect from consumption of a drink with <i>Pysalis peruviana</i>, <i>Passiflora edulis</i>, <i>Ananas comosus</i>, <i>Avena sativa</i>, <i>Linum usitatissimum</i> and <i>Stevia rebaudiana</i>, about the lipid profil and glicemia, from women with overweight and obesity</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2018000100010&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se elaboró una bebida a base de pulpa de Physalis peruviana (12 %), Passiflora edulis (9 %) y Ananas comosus (9 %), con fibra de Avena sativa (12 %) y Linum usitatissimum (33 %), endulzada con Stevia rebaudiana (1 %), la misma que cumplió con los parámetros fisicoquímicos, bromatológicos, microbiológicos y sensoriales para ser apta para consumo humano. El estudio del efecto de la bebida fue cuasi experimental en 10 mujeres voluntarias entre los 21 y 39 años de edad, estudiantes de la Facultad de Farmacia y Bioquímica de la UNMSM, todas ellas presentaban sobrepeso u obesidad de acuerdo a su índice de masa corporal y clasificación dictada por la OMS, quienes consumieron la bebida con una frecuencia de cuatro veces por semana durante el periodo de tres meses, con seguimiento mensual de mediciones antropométricas y análisis bioquímicos de triglicéridos, colesterol total, HDL, LDL, glucosa y hemoglobina. Los resultados fueron analizados aplicando t-student para muestras pareadas, con nivel de significancia del valor p ≤ 0,05. Obteniéndose resultados estadísticamente significativos respecto a triglicéridos (p = 0,034) y glucosa (p = 0,002). Por lo que se concluye que la bebida elaborada posee propiedad hipolipemiante en cuanto a triglicéridos y un efecto hipoglicemiante.<hr/>A pulp-based drink was made from Physalis peruviana (12 %), Passiflora edulis (9 %) and Ananas comosus (9%), with fiber of Avena sativa (12 %) and Linum usitatissimum (33 %), sweetened with Stevia rebaudiana (1 %), fulfilled the physicochemical, bromatological, microbiological and sensorial parameters to be suitable for human consumption. The study of the effect of the drink was quasi-experimental in 10 volunteer women between 21 and 39 years of age, students of the Faculty of Pharmacy and Biochemistry of the UNMSM, all of them were overweight or obese according to their body mass index and classification dictated by the WHO, who consumed the drink with a frequency of four times a week during the three-month period, with monthly monitoring of anthropometric measurements and biochemical analysis of triglycerides, total cholesterol, HDL, LDL, glucose and hemoglobin. The results were analyzed by applying t-student for paired samples, with level of significance of the p value ≤ 0.05. Statistically significant results were obtained in terms of triglycerides (p = 0.034) and glucose (p = 0.002). Therefore, it is concluded that the elaborated drink possesses lipid-lowering property in terms of triglycerides and a hypoglycemic effect. Conclusion: Therefore, the elaborated beverage possesses lipid-lowering properties in terms of triglycerides and a hypoglycemic effect was found, but these effects are insufficient for the control of overweight and obesity. <![CDATA[<strong>Obtaining and phytochemical study of extracts of </strong><em><b>Annona muricata</b></em><strong> (Guanábana) induced by its corrosion inhibiting effect</strong>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2018000100011&lng=en&nrm=iso&tlng=en En el presente estudio fueron obtenidos los extractos etanólico y acuoso de las hojas de Annona muricata L. Las condiciones de extracción se establecieron a partir del contenido de sólidos solubles totales y el efecto inhibidor de la corrosión obtenido a partir de la resistencia a la polarización, R (Ω•cm2), del acero 1008 en una solución de HCl 1M en ausencia y presencia del extracto inhibidor. Los extractos con mayor efecto inhibidor de corrosión fueron caracterizados por tamizaje fitoquímico, cuantificación de fenoles totales, alcaloides, flavonoides y actividad antioxidante (DPPH). El extracto etanólico presentó un efecto inhibidor de la corrosión 1,5 veces mayor que el extracto acuoso. El tamizaje fitoquímico estableció que ambos extractos contienen principalmente fenoles, alcaloides, flavonoides, taninos y lactonas sesquiterpenoides. Entre los extractos estudiados, el extracto etanólico presentó el mayor contenido en fenoles totales (582,99 y 523,34 µg EAG /mL EE), alcaloides (3,76 y 1,52 % lupanina) y flavonoides (1,14 y 0,76 mg quercetina/mL de extracto), pero la menor actividad antioxidante (91,45 y 94,93 % de DPPH). Las imágenes obtenidas por SEM y el análisis EDS para el acero expuesto a la solución ácida en ausencia y presencia del extracto inhibidor evidenciaron su carácter protector contra la corrosión<hr/>In the present study, the ethanolic and aqueous extracts of the leaves of Annona muricata L. were obtained. The extraction conditions were established from the total soluble solids content and the corrosion inhibiting effect obtained from the polarization resistance, R (Ω • cm2), of the steel 1008, in a 1 Molar solution of HCl in the absence and presence of the inhibitor extract. The extracts with greater corrosion inhibiting effect were characterized by phytochemical screening, quantification of total phenols, alkaloids, flavonoids and antioxidant activity (DPPH). The ethanolic extract had a 1.5 times greater corrosion inhibiting effect than the aqueous extract. The phytochemical screening established that both extracts contain a wide variety of secondary metabolites, such as phenols, alkaloids, flavonoids, tannins and sesquiterpenoid lactones. Among the studied extracts, the ethanolic extract had the highest content in total phenols (582.99 and 523.34 μg EAG / mL EE), alkaloids (3.76 and 1.52 % lupanin) and flavonoids (1.14 and 0.76 mg quercetin/mL of extract), but the lowest antioxidant activity (91.45 and 94.93 % of DPPH). The images obtained by SEM and the EDS analysis for the steel exposed to the acid solution in the absence and presence of the inhibitor extract showed its protective against corrosion <![CDATA[<b>Study of alkyl-bromide monolayers on hydrogenterminated silicon (100) surfaces</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2018000100012&lng=en&nrm=iso&tlng=en Las monocapas orgánicas de cadenas alquílicas saturadas enlazadas al sustrato de silicio son usadas para el desarrollo de dispositivos con importantes propiedades electrónicas. En este estudio, gracias al empleo de las moléculas 10-bromo-1-deceno y 11-bromo- 1-undeceno en superficies de silicio, se logra la formación de un sistema potencialmente aplicable en la modificación de los grupos terminales de la cadena carbonada en las monocapas orgánicas, es decir la funcionalización de la monocapa permitiendo un mejor transporte de carga a través de las moléculas. La superficie de silicio (libre de óxidos) se pasivó por hidrogenación. Respecto a la formación de la monocapa orgánica, la superficie de silicio hidrogenada fue sometida a 200°C con cada una de las moléculas orgánicas mencionadas. Tanto la superficie hidrogenada como las monocapas orgánicas fueron caracterizadas por medición del ángulo de contacto entre gotas de agua y la superficie, y microscopía de fuerza atómica. Finalmente, mediante cálculos moleculares a nivel 3-21(G) sobre clusters de Si7H6, Si7H15C10H20Br y Si7H15C11H22Br, se proponen posibles reacciones de formación de las monocapas orgánicas estudiadas experimentalmente.<hr/>The organic monolayers of saturated alkyl chains linked to silicon substrates are used for the development of devices with important electronic properties. In this study, thanks to the use of 10-bromine-1-decene and 11-bromine-1-undecene molecules on silicon surfaces, the formation of a system potentially applicable in the modification of the end groups of the carbon chain is achieved in the organic monolayers, that is to say the functionalization of the monolayer allowing a better charge transport through the molecules. The silicon surface (oxide-free) was passivated by hydrogenation. Respect to the formation of the organic monolayer, the hydrogen-terminated silicon surface was subjected to 200°C with each of the mentioned organic molecules. Both the hydrogenated surface and the organic monolayers were characterized by the measurement of the contact angle between water droplets and the surface, and atomic force microscopy. Finally, by means of molecular calculations at levels 3-21(G) on clusters of Si7H6, Si7H15C10H20Br and Si7H15C11H22Br, possible reactions of formation of the organic monolayers previously studied experimentally, are proposed. <![CDATA[<strong>Synthesis of Conmutables Hydrogels Based on N-Isopropylacrylamide, 2-Oxazoline Macromonomers and Laponite</strong>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2018000100013&lng=en&nrm=iso&tlng=en Fueron elaborados nuevos hidrogeles a partir de la copolimerización radicalar, en medio acuoso, de la N-isopropilacrilamida (NiPAAm) y macromonómeros de 2-oxazolinas en presencia de la arcilla Laponita XLS (Hectorita sintética). Los macromonómeros utilizados, M1 y M2, fueron copolímeros estadísticos de 2-(2-metoxicarboniletil)- y 2-metil-2- oxazolina, con grados de polimerización de 20 y 24 unidades y un contenido de 23 y 49 % molar del monómero 2-(2-metoxicarboniletil)-2-oxazolina, respectivamente y contuvieron un grupo vinilo en el extremo de la cadena polimérica. La síntesis de los hidrogeles fue llevada a cabo utilizando el sistema de iniciación: persulfato de amonio (APS) y N, N, N, N-tetrametiletilendiamina (TEMED) y como entrecruzador la Laponita XLS. Los grupos ésteres de los hidrogeles sintetizados fueron hidrolizados in situ para obtener grupos ácido carboxílicos y finalmente se obtuvieron hidrogeles con buena consistencia mecánica, transparencia y sensibilidad a la temperatura y al pH. Los hidrogeles fueron caracterizados estructuralmente vía resonancia magnética nuclear (RMN), y también por su capacidad de absorción de agua, estabilidad mecánica y su sensibilidad a la temperatura y al pH. La distribución del contenido de las partículas de Laponita dentro del hidrogel fue homogénea y fue determinada mediante microscopía electrónica de transmisión (TEM). Los hidrogeles mostraron sensibilidad a la temperatura debido a su contenido de segmentos de poli(N- isopropilacrilamida) y sensibilidad al pH, por su contenido de grupos ácido carboxílicos<hr/>New hydrogels were synthesized based on free radical polymerization of N-isopropylacrylamide (NiPAAm) and macromonomers of 2-oxazolines in presence of clay Laponite XLS (synthetic hectorite). The used macromonomers were statistical copolymers of 2-(2-methoxycarbonylethyl)- and 2-methyl-2-oxazoline, with a polymerization degree of 20 and 24 units and a content of 23 and 49 mol-% of 2-(2-methoxycarbonylethyl)-2-oxazoline, respectively, and had a vinyl group at the chain end. The hydrogel synthesis was carried out using ammonium persulfate (APS) and N,N,N,N-tetramethylethylendiamine (TEMED) as initiating system and Laponite XLS as crosslinker. After polymerization, the esters groups of the obtained hydrogels were hydrolized in situ to obtain carboxylic acids groups. Finally, hydrogels were obtained with high mechanical stability, transparency, and responsivity to temperature and pH. The hydrogels were characterized structurally via nuclear magnetic resonance (NMR) and in addition, water absorption capacity, mechanical stability and temperature and pH-responsivity were determined. The distribution of Laponite particles inside hydrogels was homogenous as confirmed by transmission electronic microscopy (TEM). The hydrogels showed temperature responsivity due to the poly (NiPAAm) segments and pH-responsivity due to the carboxylic acids content <![CDATA[<b>The effect of type of peeling agent, cooking time and moisture content on giant white corn (Zea mays) fried snack quality</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2018000100014&lng=en&nrm=iso&tlng=en Con el objetivo de mejorar las características organolépticas del snack frito de maíz gigante, se estudiaron los efectos del tipo de agente de pelado químico (CaOH o NaOH), el remojo en la solución de pelado, el tiempo de cocción y contenido de humedad del grano antes de la fritura. Se encontró que NaOH era más eficiente que CaOH para el pelado químico del maíz, y cuando se dejaban remojando los granos por 6 h en la solución de pelado de NaOH, se desarrollaba mejor el sabor nixtamalizado, y además se obtenía un color más claro del snack. Un mayor tiempo de cocción (0, 8, 16 min), producía una mayor expansión del snack, y el ajuste del contenido de humedad mediante el secado, previo a la fritura, permitía controlar la textura del snack. Contenidos de humedad altos, &gt; 42 % (b.h.) producían snacks crocantes pero duros; mientras que contenidos de humedad bajos, <26 % (b.h.), producían snacks suaves y secos. Para obtener snacks de textura crocantes y suaves se debía ajustar la humedad a aproximadamente 32 % (b.h.).<hr/>In order to improve the organoleptic properties of giant corn fried snack, the effects of chemical peeling agent type (CaOH or NaOH), immersion in peeling solution, cooking time, and grain moisture content before frying, were studied. NaOH was found to be more effective than CaOH as a peeling agent of corn. Nixtamalization flavor was best developed and a lighter snack color was obtained when corn grains were immersed in the peeling solution of NaOH for 6 h. A longer cooking time (0, 8, 16 min) yielded a larger grain expansion. By adjusting grain moisture content (before frying) by drying, the texture of the snack could be controlled. High moisture contents, &gt; 42 % (w.b.) produced crunchy but hard-textured snacks; whereas, low moisture contents, < 26 % (w.b.) gave soft but dry-textured snacks. Therefore, in order to obtain crunchy but soft snacks, moisture content must be adjusted to approximately 32 % (w.b.).