Scielo RSS <![CDATA[Scientia Agropecuaria]]> http://www.scielo.org.pe/rss.php?pid=2077-991720150003&lang=pt vol. 6 num. 3 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.pe/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.pe <![CDATA[<b>Water holding capacity of two olive (Olea europea L.) cultivars in Cañete valley, Lima-Peru</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172015000300001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El estudio de los índices del estado hídrico en Olea europea L. resulta de gran importancia porque permite una mejor comprensión de la capacidad hídrica de esta especie. El presente ensayo fue conducido en el Valle de Cañete con las variedades de olivo ‘Frantoio’ y ‘Sevillana’ (ambas con 10 años de edad), con el objetivo de determinar su contenido hídrico. En las dos variedades se midió el contenido hídrico relativo (CHR), el contenido de agua para la saturación (CAS), el déficit de agua para la saturación (DAS), el peso seco (PS) y el peso fresco (PF). En la variedad ‘Sevillana’ los valores de CHR (73,7%), PS (0,180 g) y PF (0,330 g) fueron mayores que en la variedad ‘Frantoio’, esta última con valores de 68,2%, 0,140 g y 0,258 g respectivamente. En conclusión, estos resultados indican que la variedad ‘Sevillana’ tiene mayor capacidad hídrica que la ‘Frantoio’ para resistir ambientes áridos.<hr/>The study of the indexes of water to Olea europea L. is important because it allows understanding of the water capacity of this species. This trial was carried out in the Valley Cañete with olive varieties ‘Frantoio’ and ‘Sevillana’ (both 10 years old), with the aim of determine its moisture content. In both varieties relative water content (CHR), the Content of water saturation (CAS), the water deficit for saturation (DAS), dry weight (PS) and fresh weight (FW) was measured. ‘Sevillana’ shown a CHR (73.7%), PS (0.180 g) and PF (0.330 g) were higher than in the cultivar 'Frantoio' (with values of 68.2%, 0.140 g and 0.258 g respectively). In conclusion, these results indicate that the variety ‘Sevillana’ has greater capacity than water ‘Frantoio’ to withstand arid environments. <![CDATA[<b>Oxidative stability and estimate of the shelf life of sacha inchi (Plukenetia volubilis L.) oil</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172015000300002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El aceite de sacha inchi es rico en ácidos grasos poli-insaturados que podrían oxidarse, limitando su vida útil. El método Rancimat, es oficial, para evaluaciones aceleradas de estabilidad oxidativa en aceites. A nivel industrial se usan técnicas convencionales basadas en indicadores fisicoquímicos, no existiendo estudios de correlación entre ellas y Rancimat. Este trabajo tiene por objetivo correlacionar el índice de estabilidad oxidativa (OSI) en aceite de sacha inchi obtenido mediante Rancimat a temperaturas de 80º, 90º, 100º y 110 ºC bajo un flujo de aire de 15 L/h, con los valores de indicadores fisicoquímicos tales como Índice de peróxido, p-anisidina, totox y densidad. Asimismo estimar mediante extrapolación matemática, la vida útil del aceite de sacha inchi a temperaturas usuales de almacenamiento. Se encontró valores OSI de: 0,493 ± 0,01 h a 110 ºC, 1,590 ± 0,06 h a 100 ºC, 4,645 ± 0,1 h a 90 ºC y 20,512 ± 0,02 h a 80 ºC. Se ha establecido alta correlación entre valores de OSI vs índices fisicoquímicos de calidad (0,9322 < r < 0,9965). La energía de activación encontrada fue de 137,90 kJ/mol, lo que explica la alta estabilidad oxidativa para el aceite, estimándose una vida útil de 3,29, 1,79 y 0,79 años a 20, 25 y 30 °C respectivamente.<hr/>Sacha inchi oil is rich in polyunsaturated fatty acids that may rust, limiting their shel flife. The Rancimat method is official, for evaluations of oxidative stability accelerated in oils. Industrially conventional techniques based on physical and chemical indicators are used; there are no studies of correlation between them and Rancimat. This work has for objective correlate the oxidative stability index (OSI) Sacha inchi oil obtained by Rancimat at temperatures of 80°, 90°, 100° and 110 °C under an air flow of 15 L/h, with the values of physic-chemical indicators such as Index peroxide, p-anisidine, totox and density. Also estimated by mathematical extrapolation, the shelf life of sacha inchi oil to usual storage temperatures. OSI values were: 0.493 ± 0.01 h at 110 ºC, 1.590 ± 0.06 h at 100 ºC, 4.645 ± 0.1 h at 90 ºC and 20.512 ± 0.02 h at 80 ºC. High correlation has been established between values ​​of OSI vs physicochemical quality indices (0.9322 < r < 0.9965). The activation energy was found 137.90 kJ/mol, which explains the high oxidative stability for the oil, estimating a lifetime of 3.29, 1.79 and 0.79 years at 20, 25 and 30 °C respectively. <![CDATA[<b>Physicochemical, microbiological and toxicological quality of raw milk in cattle basins of the region Puno-Peru</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172015000300003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo del presente trabajo fue evaluar la calidad de la leche cruda en cuanto a sus propiedades fisicoquímicas, microbiológicas y toxicológicas en siete cuencas representativas de la región Puno. Los resultados fueron comparados con los estándares establecidos en la Norma Técnica Peruana para leche y productos lácteos NTP 200.001-2003 y con la Norma oficial mexicana NOM-155-SCFI-2012 para los parámetros de proteína y lactosa en ausencia de parámetros peruanos. Para la caracterización fisicoquímica se determinó pH, acidez, densidad, contenido de grasa, proteína, lactosa, sólidos totales y sólidos no grasos; también se realizaron análisis microbiológicos de E. Coli y mesófilos. Del mismo modo el estudio abarcó el análisis de residuos de pesticidas como son organoclorados, organofosforados, carbamatos y piretroides en concentración de 1,0 ug/g de muestra los cuales dieron resultados negativos para los cuatro grupos de pesticidas, las determinaciones fisicoquímicas en más del 50% de las cuencas (a excepción de acidez y pH) se encontraron dentro de los estándares de la NTP y la NOM. La presencia de mesófilos en su mayoría fueron encontrados dentro de los parámetros establecidos a excepción de dos cuencas lecheras y en cuanto a E. Coli ninguna cuenca cumplió con las normas establecidas encontrándose una leche de baja calidad higiénica.<hr/>The objective of this study was to evaluate the quality of raw milk in seven representative basins of the region Puno. The results were compared with the standards established by the International Standard for milk and milk products NTP 200.001-2003 and the Official Mexican Standard NOM-155-SCFI-2012 for the parameters of protein and lactose in the absence of Peruvian parameters. For physicochemical characterization pH, acidity, density, fat, protein, lactose, total solids, fat solids was determined microbiological analysis of E. coli and mesophilic, just as we also performed the study spanned pesticide residue analysis such as organochlorines, organophosphates, carbamates and pyrethroids with sensitivity 1.0ug/g sample which gave negative results for the four groups of pesticides, the physicochemical determinations over 50% of the basins (except for pH and acidity) is found within the standards of the NTP and NOM. The presence of mesophilic were mostly found within the parameters except for two milksheds and as for E. Coli any basin met established standards found one poor quality milk hygienic. <![CDATA[<b>Physicochemical properties and sensory acceptability of goat’s milk fruit yogurts with mango and banana using accelerated testing</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172015000300004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Dos tipos de yogur de leche descremada de cabra (3% de grasa) frutado con mango (YM) y plátano (YP) fueron almacenados a temperaturas de 5 °C, 15 °C y 25 °C durante 72 horas. Cada 24 horas se analizó el pH, acidez titulable, sólidos totales, grasa y proteína. Asimismo se evaluó la aceptabilidad sensorial con 75 consumidores habituales de yogur, que respondieron con “sí” o “no” a la pregunta ¿consumiría este producto?. Al inicio, el pH, acidez, sólidos totales, grasa y proteína fue 4,35 y 4,36; 0,76% y 0,75%; 12,71% y 13,23%; 3,2% y 3,3%; 4,4% y 4,5%, respectivamente para el YM y el YP, cumpliendo con normas conocidas para yogur de leche de vaca: rango de acidez 0,5%-1,6%, grasa valor máximo 15% y proteína valor mínimo 2,7%. La aceptabilidad sensorial del YM y el YP fue alta, con 88,9% y 94,7%, respectivamente. Durante el almacenamiento en condiciones aceleradas, el pH disminuyó hasta 3,88 y 3,92; la acidez titulable aumentó hasta 1,1% y 0,93%; los sólidos totales, grasa y proteína disminuyeron hasta 9,37% y 9,7%; 2,4% y 2,0%; 2,5% y 2,6%, respectivamente para el YM y el YP, permaneciendo dentro de los límites de las normas consultadas. La aceptabilidad sensorial disminuyó hasta 4% y 5,33% para el YM y el YP respectivamente. Estimando así la vida útil de la aceptabilidad sensorial (V.U.A.S.) a 4ºC en 69 y 49 h (para un porcentaje de rechazo de 25%), 193 y 111 h (para un porcentaje de rechazo de 50%) para el YM y el YP respectivamente.<hr/>Two types of skimmed (fat 3%) goat’s milk fruit yogurt with mango (YM) and banana (YB) were stored at temperatures of 5 °C, 15 °C and 25 °C for 72 hours. Every 24 hours the pH, titratable acidity, total solids, fat and protein were analyzed. Sensory acceptability was also evaluated with 75 yogurt frequent consumers, who responded with "yes" or "no" to the question ¿would you consume this product? At the beginning pH, acidity, total solids, fat and protein were 4.35 and 4.36; 0.76% and 0.75%; 12.71% and 13.23%; 3.2% and 3.3%; 4.4% and 4.5%, for the YM and YB respectively, meeting known standards for cow's milk yogurt: range of acidity 0.5%-1.6%, fat maximum value 15% and protein minimum value 2.7%. The sensory acceptability of the YM and the YB was high, with 88.9% and 94.7%, respectively. During storage under accelerated conditions, pH decreased to 3.88 and 3.92; titrable acidity increased to 1.1% and 0.93%; total solids, fat and protein decreased to 9.37% and 9.7%; 2.4% and 2.0%; 2.5% and 2.6%, for the YM and YB respectively, while remaining within the limits of the standards consulted. The sensory acceptability decreased to 4% and 5.33% for YM and YB respectively. Therefore the shelf life of the sensory acceptability was estimated (S.S.A) at 4°C in a rejection percentage of 25% and 50%, 69 and 49 h; 193 and 111 h, for the YM and YB respectively. <![CDATA[<b>Use of an additive canthaxanthin based and annatto extract in diets of laying hens and its effect on the color of the yolk and the egg shelf life</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172015000300005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo del presente trabajo fue evaluar el uso de un aditivo a base de cantaxantina y extracto de achiote (Bixa orellana L.) en dietas de gallinas de postura y su efecto sobre la coloración de la yema y la vida de anaquel del huevo. Se utilizaron 864 gallinas postura de 34 a 45 semanas de edad, distribuidas en un diseño completamente al azar con 6 repeticiones por tratamiento. Los tratamientos fueron T0 (dieta control), T1 (T0 + 30 g de cantaxantina y extracto de achiote) y T2 (T0 + 60 g de cantaxantina y extracto de achiote). Los resultados obtenidos fueron de 88,6; 91,9 y 90,8 % para porcentaje de postura; 60,5; 61,6 y 61,5 g para peso de huevo; 53,6; 56,4 y 55,7 g para masa de huevo. La coloración de yema a temperatura de 7 °C para escala roche fue de 6, 9 y 12 por colorimétrico Minolta para “L” 42,10; 40,24 y 39,65; para “a” de 0,07; 3,68 y 6,44 y para “b” de 19,35; 18,36 y 18,18. La vida de anaquel a temperatura de 7 °C fue de 81, 86 y 90 UH. La peroxidación lipídica fue de 0,10; 0,07 y 0,05 µmol MDA.g-1 de yema; para T0, T1 y T2 respectivamente. En todas las variables indicadas se encontraron diferencias estadísticas significativas entre tratamientos (p < 0,05). El consumo de alimento fue de 103,9; 109,2 y 107,5 g y la conversión alimenticia de 1,94; 1,93 y 1,92. Se concluye que la adición de cantaxantina y extracto de achiote a 30 y 60 g t-1 de alimento respecto al testigo, mejoró los parámetros de rendimiento, coloración de yema y la vida de anaquel del huevo.<hr/>The aim of this study was to evaluate the use of an additive canthaxanthin based and annatto extract (Bixa orellana L.) in diets of laying hens and its effect on the color of the yolk and the egg shelf life. Position 864 hens 34 to 45 weeks old, distributed in a completely randomized design with six replicates per treatment were used. Treatments were T0 (control diet), T1 (T0 + 30 g of canthaxanthin and annatto extract) and T2 (T0 + 60 g of canthaxanthin and annatto extract). The results were 88.6; 91.9 and 90.8% for laying percentage; 60.5; 61.6 and 61.5 g for egg weight; 53.6; 56.4 and 55.7 g for egg mass. The yolk color temperature 7 °C for Roche scale was 6, 9 and 12 and colorimetric Minolta was to "L" of 42.10; 40.24 and 39.65; for "a" of 0.07; 3.68 and 6.44 and for "b" of 19.35; 18.36 and 18.18. Shelf life at room temperature 7 °C was 81, 86 and 90 UH. Lipid peroxidation was 0.10; 0.07 and 0.05 µmol MDA.g-1 yolk; for T0, T1 and T2 respectively. In all variables indicated statistically significant differences between treatments (p < 0.05). Food consumption was 103.9; 109.2 and 107.5 g and feed conversion of 1.94; 1.93 and 1.92. It is concluded that the addition of canthaxanthin and annatto extract to 30 and 60 g t-1 feed than the control, improved performance parameters, yolk color and egg shelf life. <![CDATA[<b>Decentralized models of agricultural marketing as a strategy for social inclusion in Colombia</b>: <b>the case Exofruit SAS</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172015000300006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El presente trabajo analiza un modelo de comercialización descentralizada de uchuva (Physalis peruviana) como una alternativa a los esquemas tradicionales mayoristas, dónde los intermediarios se llevan la mayor parte de las ganancias y dónde la ineficiencia del proceso termina trasladándose a los productores que reciben muy poco por su producción y al consumidor que termina adquiriendo el producto a unos costos elevados. El proceso investigativo se desarrolló durante nueve meses bajo un enfoque exploratorio descriptivo en la recolección de la información y triangulación de la misma para la construcción del caso. El proyecto beneficia actualmente a 40 productores agropecuarios, víctimas del conflicto armado de la vereda Mesopotamia del Municipio de la Unión Antioquia se han incorporado al proyecto, el cual presenta particularidades como la producción orgánica de 1,2 toneladas mensuales de producto, recuperación de terrenos abandonados, además de abordar la distribución equitativa de las ganancias y la forma de negociación entre productores y comercializador como una nueva propuesta para lograr asociatividad campesina.<hr/>This paper analyzes a model of decentralized marketing cape gooseberry (Physalis peruviana) as an alternative to traditional wholesale channels; where brokers obtain higher profits; while farmers receive little profit for their product and the customer receives an expensive product. The investigative process development for nine months under a descriptive exploratory approach to data collection and triangulation of it to build the case. The project currently benefits 40 farmers; victims of armed conflict in the village of Mesopotamia Antioquia Union have joined the project, which has particularities like organic production of 1.2 tons per month of product, recovery of abandoned land; and equitable distribution of profits and the way for negotiations between farmers and the seller as a new proposal of peasant association. <![CDATA[<b>Nutritional content, digestibility and performance of native grasses biomass that dominate livestock Molinopampa, Pomacochas and Leymebamba basins, Amazonas, Peru</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172015000300007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo del presente trabajo de investigación consistió en analizar el contenido nutricional, digestibilidad in vitro y el rendimiento de biomasa de las especies y según los ganaderos son las especies de pastos nativos más importantes que predominan en las tres principales cuencas ganaderas del departamento de Amazonas: Molinopampa, Pomacochas y Leymebamba. Se muestrearon al azar, seis áreas de 0,25 m2 por tratamiento cada 60 días durante tres brotes. Las muestras obtenidas fueron mezcladas y pesadas por separado, para luego extraer una alícuota homogénea y representativa de 1 kg por especie, para ser deshidrato en una estufa a 60 °C por 48 horas, las mismas fueron sometidas a un análisis proximal. Con los valores obtenidos de cada uno de los parámetros de evaluación y luego de ser multiplicados con sus respectivos valores ponderados se calculó el valor acumulativo final siendo los resultados las siguientes Trifolium repens L (35,9), Philoglossa mimuloides-Siso menudo (35,3), Cenchrus clandestinus (32,8), Trifolium dubium (32,5) y Philoglossa mimuloides-Siso lapacho (31,3). Los valores significan la importancia acumulativa de cada especie.<hr/>The objective of this research was to analyze the nutritional content, in vitro digestibility and performance of biomass and species as farmers are the most important species of native grasses that predominate in the three main livestock basins of the Amazonas: Molinopampa, Pomacochas and Leymebamba. For this random sampling, six areas of 0.25 m2 per treatment every 60 days for three outbreaks. The obtained samples were separately weighed and mixed, and then extract a uniform and representative aliquot of 1 kg per species to be dehydrated in an oven at 60 °C for 48 hours, they were subjected to a proximate analysis. Values obtained with each of the evaluation parameters and after being multiplied with respective values final cumulative weighted value being calculated the following results Trifolium repens L (35.9), often Philoglossa mimuloides-Often Siso (35.3), Cenchrus clandestinus (32.8), Trifolium dubium (32.5) and Philoglossa mimuloides-Siso lapacho (31.3). The values mean the cumulative importance of each species. <![CDATA[<b>Photothermal quotient in melon and its relationship with the fruits sugar concentration</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172015000300008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El objetivo de este trabajo fue evaluar el efecto de la radiación y la temperatura a través de un cociente fototermal sobre la acumulación de azúcar en melón. Se realizaron experimentos al aire libre en tres años consecutivos, utilizándose el híbrido ´HD Nº1´, una variedad de tipo ´Honey Dew´. Los experimentos se realizaron en cuatro localidades de la región central de Argentina: Concordia, Esperanza, Media Agua y Colonia Fiscal. Al momento de la cosecha fueron medidos los grados Brix (SST) de los frutos. Se calculó el cociente fototermal (CF) a través de la relación entre la radiación incidente media (MJ m-2 d-1) y la temperatura media diaria (ºC) a la que se sustrajo la temperatura base del cultivo. La relación obtenida entre la concentración de SST (%) y el CF (MJ m-2 d-1 ºC-1) fue lineal positiva. La pendiente de la recta permitió deducir que por cada unidad de incremento del CF representó un incremento de poco más de 4,0 % de SST. Por otra parte, este modelo lineal explica el 63 % de la variabilidad en la concentración de SST debida al efecto del CF. Finalmente, para lograr un incremento de los SST se discute la importancia de los resultados obtenidos para orientar la implantación del cultivo de manera que el desarrollo de los frutos coincida con el período de mayor valor de CF.<hr/>The aim of this work was to evaluate the effect of solar radiation and temperature on the sugar melon fruit using the photothermal quotient. Outdoor experiments were conducted in three successive years, using the hybrid cultivar 'HD Nº1'. The experiments were conducted at four sites in the central region of Argentina: Concordia, Esperanza, Media Agua and Colonia Fiscal. At the time of harvest were measured Total Soluble Solid (TSS) of fruits. The photothermal quotient (PQ) was calculated through the relationship between the average incident radiation (MJ m-2 d-1) and the average daily temperature (°C) at which base temperature was subtracted. The relationship obtained between TSS (%) and the PQ (MJ m-2 d-1 °C-1) was lineal positive. The slope of the line allowed deduce that for every unit increase in the PQ represented an increase of just over 4.0% of TSS. Moreover, this model explains 63% of the variability in the TSS due to the effect of PQ. Finally, to increase the TTS the importance of the results is discussed, for guiding the crop establishment so that fruits development coincides with the period of greatest value PQ. <![CDATA[<b>Types of fraud in meat and meat products</b>: <b>a review</b>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172015000300009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En años recientes la importancia del control de alimentos, en cuanto a la identificación de sus componentes para evitar fraudes, ha crecido tanto en interés en las organizaciones estatales como en las empresas y en las industrias. La globalización, el aumento de las importaciones y exportaciones, y los tratados de libre comercio han propiciado un mayor intercambio y acceso de los alimentos a nivel mundial; junto con ello los problemas asociados a los fraudes tales como la adulteración, sustitución, la intencionalidad, y falsificación se han incrementado. Por ello, se han reportado varios trabajos asociados al fraude alimentario, donde en la mayoría de ellas se muestran aplicaciones de nuevas técnicas de identificación. Sin embargo, una discusión acerca de los tipos de fraude y su impacto sobre la sociedad, el bioterrorismo y la religión, ha sido poco abordada. Esta revisión se enfoca básicamente en describir los tipos de fraude en alimentos más comunes. Así como, se mencionan las recientes técnicas disponibles para detectar una adulteración en carnes.<hr/>Prevent fraud has become great interest in the recent years by state organizations and companies because it affects the food control. The globalization, increased imports and exports and free trade agreements have led to greater sharing and access to food worldwide; along with it, the problems associated with fraud such as adulteration, substitution, intentionality, and counterfeiting have been increased. Therefore, there are various tasks associated with food fraud, which in most reviews published only new identification techniques have been discussed. However, a discussion about the types of fraud and its impact on society, bioterrorism and religion, has been little commented. This review focuses primarily on describing the types of fraud that has as objective to obtain economic benefit or cause terrorism. Also, latest techniques available for detecting meat adulteration are mentioned