Scielo RSS <![CDATA[Scientia Agropecuaria]]> http://www.scielo.org.pe/rss.php?pid=2077-991720200004&lang=pt vol. 11 num. 4 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.pe/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.pe <![CDATA[Biological silage of shrimp waste fermented with lactic acid bacteria: Use as a biofertilizer in pasture crops and as feed for backyard pigs]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172020000400459&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El objetivo de este estudio fue determinar la viabilidad y uso del ensilado biológico (EB) de cabeza de langostino, melaza y leche fermentada con bacterias ácido-lácticas (75-25-5, respectivamente), proporcionándolo como alimento para cerdos de traspatio y su lixiviado como abono orgánico en el cultivo de pasto maralfalfa. Se probó adicionando a una dieta base para cerdos, diariamente, en niveles de 0%, 5%, 10 y 15% del EB y como fertilizante en dosis de 300, 500, 700 L/ha (lixiviado) y testigo (100 unidades de nitrógeno) en tres aplicaciones a 0, 30 y 60 días de instalación. Se utilizó semilla vegetativa en 16 pozas de 22 m2, evaluando los principales parámetros productivos a los 30, 60 días y a la cosecha (90 días), en los cerdos se evaluaron 40 animales en crecimiento (20 kg), durante 35 días. El EB y su lixiviado fueron viables y se estabilizó a partir de 15 días de preparación (pH menor a 4,5), presentó valores adecuados como alimento para cerdos según el contenido de proteína, grasa y cenizas, como fertilizante presentó cantidades de nitrógeno, fósforo y potasio mayores a un abono liquido convencional. El uso de 700 L/ha presentó la mejor productividad en las variables de estudio, semejante a cultivos instalados en ambientes fríos, poca precipitación y condiciones no controlados. El alimento con la inclusión del EB, fueron los más eficientes, mejor merito económico (mayores a 97%), EB es una alternativa alimenticia para cerdos de traspatio y su lixiviado es adecuado nutritivamente para fertilización de plantas forrajeras en clima seco.<hr/>Abstract The aim of this study was to determine the viability and use of the biological silage (BE) of shrimp head, molasses and milk fermented with lactic acid bacteria (75-25-5, respectively), providing it as feed for backyard pigs and its leachate as organic fertilizer in the cultivation of maralfalfa grass. It was tested by adding to a base diet for pigs, daily at levels of 0%, 5%, 10 and 15% of the BE and as fertilizer in doses of 300, 500, 700 L/ha (leached) and control (100 nitrogen units) in three applications at 0, 30 and 60 days of installation. Vegetative seed was used in 16 pools of 22 m2, evaluating the main productive parameters at 30, 60 days and at harvest (90 days), 40 growing animals (20 kg) were evaluated in pigs for 35 days. The EB and its leachate were viable and stabilized after 15 days of preparation (pH less than 4.5), presented adequate values as feed for pigs according to the content of protein, fat and ash, as fertilizer it presented amounts of nitrogen, phosphorus and potassium higher than a conventional liquid fertilizer. The use of 700 L/ha presented the best productivity in the study variables, similar to crops installed in cold environments, little precipitation and uncontrolled conditions. The food with the inclusion of BE, were the most efficient, the best economic merit (greater than 97%), BE is a feed alternative for backyard pigs and its leachate is nutritionally suitable for fertilizing forage plants in dry weather. <![CDATA[Quantification of phenols, anthocyanins and sensory characterization of nibs and liquor of five cocoa varieties, in two fermentation systems]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172020000400473&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El Perú ostenta una amplia diversidad de cacaos finos de aroma lo que amerita cuantificar sus fenoles totales, antocianinas y caracterizar sensorialmente el licor y nibs de cinco variedades de cacao, en dos sistemas de fermentación que fueron tradicional y microfermentación. Las muestras estudiadas fueron “Chuncho”, variedad Señorita, Achoccha, Pamuco y Común, y variedad SHU-1. Para la cuantificación de fenoles totales se preparó un extracto hidroalcohólico (100 mg/mL). Para la caracterización sensorial se eligieron trece atributos cuyos resultados se sometieron al análisis multivariado usando el método de componentes principales. La cantidad de fenoles totales fue inferior en el licor comparado a los nibs de cacao, excepto en la microfermentación de las variedades Señorita y Achoccha, y en la fermentación tradicional de la variedad Señorita; siendo el contenido de antocianinas superior comparado a los nibs. El licor de cacao de las variedades Achoccha, Común y Señorita en la microfermentación, desarrollaron notas sensoriales típicos de los cacaos finos, con correlaciones importantes entre amargor/astringencia (0,90) y entre astringencia/frutas frescas (-0,64). Los nibs mostraron perfiles de cacao finos con alta correlación entre aroma/especias (0,72) e intermedia entre defectos/floral (-0,61), considerándose a la variedad SHU-1, como un cacao fino de aroma.<hr/>Abstract Perú boasts a wide diversity of fine aroma cocoa that merits quantifying its total phenols, anthocyanins, and characterize sensory the liquor and nibs of cacao, in two fermentation systems: traditional and micro-fermentation. The studying samples were “Chuncho”, Señorita variety, Achoccha, Pamuco and Común, and SHU-1 variety. For the quantification of total phenols was prepared a hydroalcoholic extract (100mg/mL). To the sensory characterization were chosen thirteen attributes whose results were subjected to multivariate analysis using the principal components method. The amount of total phenols was lower in the liquor compared to cocoa nibs, except in the microfermentation of Señorita and Achoccha variety, and in the traditional fermentation of Señorita variety; being the anthocyanin content higher compared to nibs. The cocoa liquor of Achoccha, Común and Señorita varieties in micro-fermentation developed typical sensory notes of fine cocoas, with important correlations between bitterness/astringency (0.90) and between astringency/fresh fruit (-0.64). The nibs showed fine cocoa profiles with high correlation between aroma/spices (0.72) and intermediate between defects/floral (-0.61), considering to SHU-1 variety, like a fine aroma cocoa. <![CDATA[Effect of planting density and complementary irrigation on the morpho-phenology, yield, profitability, and efficiency of banana fertilization]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172020000400483&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El objetivo de la investigación fue evaluar el efecto de la densidad de siembra y riego complementario en la morfo-fenología, rendimiento, rentabilidad y eficiencia de la fertilización del plátano en el valle del río Carrizal, Ecuador. Los tratamientos consistieron en dos sistemas de producción (riego y secano) y cuatro densidades de siembra (1500, 2000, 2500 y 3000 plantas ha-1). Las variables registradas fueron peso de racimo (kg), rendimiento de fruta (cajas ha-1), beneficio económico neto (USD ha-1) y eficiencia agronómica de NPK. El riego complementario incrementó la producción en 30%, en comparación al sistema de secano. El peso de racimo fue inversamente proporcional a las densidades de siembra, mientras que el rendimiento de fruta fue proporcional a las densidades. El modelo de regresión lineal mostró un incremento de 6,50 kg de fruta planta-1 con riego complementario, mientras que en secano fue de 4,99 kg de fruta planta-1, lo cual indicó una pérdida de 1,51 kg de fruta planta-1 por falta de riego complementario. El mayor rendimiento comercial y beneficio económico neto fue 1398 cajas de fruta y 3665 USD ha-1, respectivamente, con 3000 plantas ha-1 bajo riego complementario.<hr/>Abstract This research aimed to evaluate the effect of planting density and complementary irrigation on the morpho-phenology, yield, profitability, and efficiency of banana fertilization in the Carrizal River Valley, Ecuador. The treatments consisted of two production systems (irrigation and rainfed) and four planting densities (1500, 2000, 2500 and 3000 plants ha-1). The variables recorded were bunch weight (kg), fruit yield (boxes ha-1), net economic benefit (USD ha-1) and NPK agronomic efficiency. Supplementary irrigation increased production by 30%, compared to the rainfed system. The bunch weight was inversely proportional to the crop densities, while the fruit yield was proportional to the densities. The linear regression model showed an increase of 6.50 kg of fruit plant-1 with supplementary irrigation, while in rainfed the production was 4.99 kg of fruit plant-1, signaling a loss of 1.51 kg of fruit plant-1 due to lack of supplementary irrigation. The highest commercial yield and net economic benefit was 1398 boxes of fruit and 3665 USD ha-1, respectively, with 3000 plants ha-1 under supplementary irrigation. <![CDATA[Cultivation of nine varieties of watermelon under edaphoclimatic conditions of the Brazilian Savannah: Morphological variables, physicochemical characteristics and useful life of fruits]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172020000400493&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Para preservar la calidad de los frutos de sandía por más tiempo es necesario refrigeración, sin embargo, esta tecnología es de difícil acceso y de costos elevados. Por tanto, es necesario buscar alternativas como la selección de nuevas variedades de sandía que presenten calidad superior de frutos y elevada vida útil postcosecha. En ese contexto, el objetivo en este trabajo fue evaluar las características morfológicas, fisicoquímicas y vida útil de frutos de nueve variedades de sandía. Fue conducido mediante un diseño experimental de bloques completos al azar en esquema de parcelas subdivididas. En las parcelas se evaluaron nueve variedades de sandía: Explorer, Magnum, Santa Amelia, Top Gun, Crimson Sweet, Electra, PX 397, Charleston Gray y Jubilee, y en las subparcelas cinco tiempos de almacenamiento: 0; 5; 10; 15 y 20 días. Las condiciones edafoclimáticas de la Sabana amazónica en Roraima, Brasil, favorecen las características morfológicas, fisicoquímicas y vida útil de frutos de las variedades Explore, Santa Amelia y Crimson Sweet. Los frutos de las variedades de sandía pierden rápidamente su calidad y no son aptos para el consumo in natura después de 15 días del almacenamiento a temperatura y humedad relativa ambiente en la Sabana amazónica de Roraima, Brasil, dado que el contenido de °Brix después de este periodo es inferior a los 9°. Los nuevos estudios relacionados con la temática deben contemplar la aceptación del mercado consumidor de las variedades con mayor potencial obtenido.<hr/>Abstract Refrigeration is necessary to preserve the quality of watermelon fruits for longer, however, this technology is difficult to access and costly. Therefore, it is necessary to look for alternatives such as the selection of new varieties of watermelon that present good resistance to transport, superior fruit quality and high postharvest shelf life. In this context, the objective in this work was to evaluate the morphological, physicochemical and shelf life characteristics of the fruits of nine varieties of watermelon. It was conducted through a randomized complete block experimental design in a subdivided plot scheme. Nine varieties of watermelon were evaluated in the plots: Explorer, Magnum, Santa Amelia, Top Gun, Crimson Sweet, Electra, PX 397, Charleston Gray and Jubilee, and in the subplots five storage times: 0; 5; 10; 15 and 20 days. The edaphoclimatic conditions of the Amazon Savannah in Roraima, Brazil, favor the morphological, physicochemical characteristics and shelf life of the fruits of the Explore, Santa Amelia and Crimson Sweet varieties. The fruits of the watermelon varieties quickly lose their quality and are not suitable for in nature consumption after 15 days of storage at ambient temperature and relative humidity in the Amazon Savannah of Roraima, Brazil, since the content of ° Brix after this period is less than 9 °. The new studies related to the subject must consider the acceptance of the consumer market of the varieties with the greatest potential obtained. <![CDATA[Characterization of <em>Phytophthora</em> spp. and application of rhizobacteria with biocontrol potential in black pod disease in <em>Theobroma cacao</em> variety CCN-51]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172020000400503&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El objetivo del trabajo se enfocó en Caracterizar la biodiversidad de Phytophthora spp. y rizobacterias con potencial al biocontrol en la enfermedad de la mazorca negra en CCN-51. Nueve muestras vegetales con síntomas a la enfermedad se recolectaron de áreas productoras de cacao, evaluando sus características morfológicas e identificación por PCR. Se observan distintos morfotipos de colonias; algodonosos, borde regular y estrellado característico para Phytophthora spp. Los perfiles de electroforesis revelan un amplicón de 159 pb para P. palmivora, demostrando su distribución en las nueve zonas. Los ensayos en inhibición micelial in vitro a P. palmivora, determinaron niveles altos de antagonismo de 78 y 60% por enfrentamiento directo con las rizobacterias. Los resultados en bioprotección a CCN-51 por aplicaciones de P. veronii R4, A. calcoaceticus BMR2-12, S. marcescens PM3-8 y P. protegens CHA0 son efectivos al control de P. palmivora cepa (BL15), sin aplicación de bacterias se evidencia el avance de la enfermedad a nivel foliar a 15 y 19 dpi con (2,00E+05) zoospporas. La aplicación edáfica de las rizobacterias en CCN-51, se fusionó la capacidad promotora al crecimiento en plantas y supresión de la enfermedad por P. palmivora.<hr/>Abstract The objective of the work focused on characterizing the biodiversity of Phytophthora spp. and rhizobacteria with potential for biocontrol in black pod disease in CCN-51. Nine plant samples with symptoms of the disease were collected from cocoa-producing areas, evaluating their morphological characteristics and identification by PCR. Different morphotypes of colonies are observed: cottony, regular and starry edge characteristic for Phytophthora spp. Electrophoresis profiles reveal an amplicon of 159 bp for P. palmivora, demonstrating its distribution in the nine zones. The tests on mycelial inhibition in vitro to P. palmivora, determined high levels of antagonism of 78 and 60% by direct confrontation with the rhizobacteria. These results in bio-protection to CCN-51 by applications of P. veronii R4, A. calcoaceticus BMR2-12, S. marcescens PM3-8 and P. protegens CHA0 are effective in the control of P. palmivora strain (BL15), without the application of bacteria the disease progress is evidenced at the level foliar at 15 and 19 dpi with (2.00E + 05) zoospores. The edaphic application of rhizobacteria in CCN-51, the promoter capacity to plant growth and suppression of P. palmivora disease. <![CDATA[<em>Hermetia illucens</em> larva (Diptera: Stratiomyidae) meal as a protein ingredient for partial replacement of soybean meal in the feed of <em>Cavia porcellus</em> (Guinea pig): effect on the consumption, weight gain and feed conversion]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172020000400513&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Una vía para abordar la seguridad alimentaria y producción de piensos es a través de la cría de insectos que exhiben una pequeña huella ecológica, tasas elevadas de crecimiento y reproducción, niveles altos de proteínas, grasas y minerales. Cuarenta cuyes en crecimiento se alimentaron para evaluar los efectos de dietas isonitrogenadas e isoenergéticas en las que se sustituyeron diferentes proporciones de harina de soja (0%, 16%, 32% y 50%) con Harina de Hermetia illucens evaluando consumo de alimento/día (g/día), consumo total de alimento (g), peso corporal final (g), aumento de peso total (g) e índice de conversión alimenticia. El ensayo se condujo en un Análisis de Varianza de medidas repetidas con corrección de Greennhouse-Geisser. La Proteína Cruda en harina de larva de Hermetia illucens fue de 42,16 ± 3,67% (materia seca), en reemplazo de harina de soja no mostró diferencia estadísticamente significativa entre la ganancia de peso diaria y el peso corporal. El remplazo de 32% presentó un mayor consumo diario: 49,05 ± 0,69 g, consumo total: 1717 ± 24,32 g y conversión alimenticia 3,22 ± 0,07. Incorporar harina de larva de Hermetia illucens al 16% del requerimiento proteico en alimentación de Cavia porcellus mostró una ingesta de alimento por día de 34,57 ± 0,56 y mejor conversión alimenticia, 2,50 ± 0,04. La harina de larva de Hermetia illucens es un excelente sustituto proteico de alta calidad que satisface los requerimientos nutricionales con menor cantidad de alimento en cuyes. Estos hallazgos brindan información sobre el potencial de la harina de Hermetia illucens como una fuente alternativa adecuada de harina de soja para la alimentación de cuyes.<hr/>Abstract One way to address food safety and feed production is through the rearing of insects that exhibit a small ecological footprint, high growth and reproduction rates, high levels of protein, fat and minerals. Forty growing guinea pigs were fed to evaluate the effects of isonitrogenated and isoenergetic diets in which different proportions of soybean meal (0%, 16%, 32% and 50%) were replaced with Hermetia illucens meal, evaluating feed consumption/day (g/day), total feed intake (g), final body weight (g), total weight gain (g) and feed conversion index. The trial was conducted in a repeated measures Analysis of Variance with Greennhouse-Geisser correction. Crude Protein in Hermetia illucens larva meal was 42.16 ± 3.67% (dry matter), replacing soybean meal did not show statistically significant difference between daily weight gain and body weight. The 32% replacement presented a higher daily consumption: 49.05 ± 0.69 g, total consumption: 1717 ± 24.32 g and food conversion: 3.22 ± 0.07. Incorporating Hermetia illucens larva meal at 16% of the protein requirement in Cavia porcellus feeding showed a feed intake per day of 34.57 ± 0.56 and better feed conversion, 2.50 ± 0.04. Hermetia illucens larval meal is an excellent high-quality protein substitute that satisfies the nutritional requirements with less feed in guinea pigs. These findings provide information on the potential of Hermetia illucens meal as a suitable alternative source of soybean meal for guinea pig feed. <![CDATA[Genetic structure of natural populations of <em>Cedrelinga Cateniformis</em> ‟tornillo” from the oriental region of Peru]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172020000400521&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Tornillo es una especie forestal de amplia distribución en la Amazonia del Perú, su explotación irracional ha generado perdidas en su diversidad. En la actualidad, no se tiene una línea base para el desarrollo de estrategias de conservación debido a un limitado conocimiento de la estructura genética en las poblaciones de tornillo el cual permitiría implementar un adecuado programa de conservación de la especie. Se colectó 91 individuos de la especie en cinco departamentos (Madre de Dios, Loreto, Puno, San Martin y Ucayali). Se seleccionaron los 5 primers RAPDs más polimórficos (OPA02, OPA04, OPA12, OPA18 Y OPF05), identificándose 96 marcadores polimórficos. El PIC varió de 0,24 - 0,31; el AMP fue 47,86%. No se reportó duplicados. He entre las poblaciones varió entre 0,265 - 0,296; Madre de Dios presentó un menor valor (0,174). El índice de Shannon presentó la misma variación (0,402 - 0,447; 0,262). Existe una correlación espacial- genética (rxy = 0,311; p-value &lt; 0,001), asimismo se encontró una variabilidad genética entre y dentro departamentos (PhiPT = 0,256; p-value &lt; 0,0001). Loreto y Ucayali, genéticamente se encuentran relacionadas. A la vez, San Martin y Puno tienen un origen en Ucayali (Masisea) y San Martin tiene un origen en Loreto (San Juan Bautista). Los resultados permitirán sentar las bases de un programa de conservación para el aprovechamiento sostenible de la especie.<hr/>Abstract Tornillo is a forest species of wide distribution in the Peruvian Amazon, its irrational exploitation has generated losses in its diversity. Currently, there is no baseline for the development of conservation strategies due to limited knowledge of the structure genetic in tornillo populations which would allow the implementation of an adequate conservation program for the species. 91 individuals of the species were collected in five departments (Madre de Dios, Loreto, Puno, San Martín and Ucayali). The 5 most polymorphic RAPD primers were selected (OPA02, OPA04, OPA12, OPA18, and OPF05), identifying 96 polymorphic markers. The PIC ranged from 0.24 - 0.31; the AMP was 47.86%. No duplicates were reported. He between populations varied between 0.265 - 0.296; Madre de Dios presented a lower value (0.174). The Shannon index presented the same variation (0.402 - 0.447; 0.262). There is a spatial-genetic correlation (rxy = 0.311; p value &lt; 0.001), specifically a genetic variability is found between departments (PhiPT = 0.256; p value &lt; 0.0001). Loreto and Ucayali are genetically related. At the same time, San Martín and Puno have an origin in Ucayali (Masisea) and San Martín have an origin in Loreto (San Juan Bautista). These results will allow to initiate the bases of a conservation program for the sustainable use of the species. <![CDATA[Relationship between soil characteristics and altitude with the sensory quality of coffee grown under agroforestry systems in Cusco, Peru]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172020000400529&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El Perú produce cafés de diversas calidades porque posee ecosistemas muy diversos, la producción de cafés especiales es una oportunidad de mejora económica y social para los pequeños productores considerando que el precio del café está relacionado con la calidad sensorial de la bebida en nichos de mercado cada vez mayores. En este estudio se evaluó el efecto de las características fisicoquímicas del suelo y la altitud de las fincas sobre la calidad sensorial del café en 56 fincas de café de altura en sistemas agroforestales de la selva alta del Cusco, se realizó la caracterización física y química de los suelos de fincas ubicadas entre 1312 a 1910 msnm de la zona de Tunquimayo - Quellouno - Cusco y se evaluó la calidad sensorial del café utilizando metodología de la SCAA. Se encontró que la acidez y la concentración de aluminio de los suelos aumenta con la altitud, los niveles de fósforo disponible, calcio y potasio cambiables son bajos; mientras que el magnesio cambiable es alto. En la prueba de calidad sensorial del café, el 50% de las fincas obtuvo puntajes de 80 - 84, los mismos que califican como café especial del tipo Muy Bueno; la altitud contribuyó positivamente a que los atributos como la apreciación personal, la dulzura, el balance, el aroma y el sabor del café se incrementen; concluyéndose que la altitud y las características del suelo como fósforo (P) y capacidad de intercambio catiónico (CIC) influyen en la calidad sensorial del café.<hr/>Abstract Peru produces coffees of different qualities because it has very diverse ecosystems, the production of specialty coffees is an opportunity for economic and social improvement for small producers considering that the price of coffee is related to the sensory quality of the drink in ever larger market niches. In this study, the effect of the physical-chemical characteristics of the soil and the altitude of the farms on the sensory quality of coffee was evaluated in 56 high-altitude coffee farms in agroforestry systems of the upper jungle of Cusco, the physical and chemical characterization was carried out of the soils of farms located between 1312 and 1910 meters above sea level in the Tunquimayo - Quellouno - Cusco area and the sensory quality of the coffee was evaluated using SCAA methodology. It was found that the acidity and the aluminum concentration of the soils increases with altitude, the levels of available phosphorus, calcium and exchangeable potassium are low, while the changeable magnesium is high. In the coffee sensory quality test, 50% of the farms obtained scores of 80 - 84, the same ones that qualify as Very Good specialty coffee; the altitude contributed positively to the increase in attributes such as personal appreciation, sweetness, balance, aroma and flavor; concluding that the altitude and soil characteristics such as phosphorus (P) and cation exchange capacity (CEC) influence the sensory quality of coffee. <![CDATA[Productive behavior and nutritional value of 22 genotypes of ryegrass (<em>Lolium</em> spp.) on three high Andean floors of northern Peru]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172020000400537&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen La actividad lechera, basada en pasturas, representa la principal fuente de ingreso de la población rural de los andes del norte del Perú. El objetivo fue evaluar el rendimiento de biomasa, tasa de crecimiento, altura de planta, Proteína Cruda (PC), Fibra Detergente Neutro (FDN), digestibilidad in vitro de la materia seca (DIVMS) y Energía metabolizable (EM) de 22 genotipos de Lolium spp. en tres pisos altoandinos (PA) (PA I: 2300 - 2800, PA II: 2801 - 3300 y PA III: 3301 - 3800 msnm) del norte del Perú. Mejor biomasa (7 662 kg materia seca (MS) ha-1 año-1) y tasa de crecimiento (21,0 kg MS ha-1 día-1) mostró el PA I para Lolium perenne L., en cambio el PA III destacó en rendimiento (9041 kg MS ha-1 año-1) y tasa de crecimiento (24,8 kg MS ha-1 día-1) para Lolium multiflorum L. La EM promedio fue de 2,61 Mcal kg-1 MS y 2,43 Mcal kg-1 MS para L. perenne y L. multiflorum respectivamente. Los valores nutricionales de ambas variedades son adecuados para la alimentación del ganado al pastoreo en la sierra. Así mismo, los genotipos que mostraron mejor desempeño deben usarse en un plan de mejora de pasturas.<hr/>Abstract The dairy activity, based on pastures, represents the main source of income for the rural population of the Andes of northern Peru. The objective was to evaluate biomass yield, growth rate, plant height, Crude Protein (CP), Neutral Detergent Fiber (NDF), in vitro digestibility of dry matter (IVDDM) and metabolizable energy (ME) of 22 genotypes of Lolium spp. in three Andean floors (AF) (AF I: 2300 - 2800, AF II: 2801 - 3300 and AF III: 3301 - 3800 masl) in northern Peru. Better biomass (7662 kg dry material (DM) ha-1 year-1) and growth rate (21.0 kg DM ha-1 day-1) showed AF I for Lolium perenne L., however AF III stood out in yield (9,041 kg MS ha-1 year-1) and growth rate (24.8 kg DM ha-1 day-1) for Lolium multiflorum L. The mean ME was 2.61 Mcal kg-1 MS and 2.43 Mcal kg-1 MS for L. perenne and L. multiflorum, respectively. The nutritional values of both varieties are adequate for feeding cattle to grazing in the mountains. Likewise, the genotypes that showed better performance should be used in a pasture improvement plan. <![CDATA[Extraction and microencapsulation of antioxidant compounds from <em>Oenocarpus bataua</em> Mart seed]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172020000400547&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El objetivo del presente estudio fue evaluar la extracción y microencapsulación de compuestos antioxidantes de la semilla de Oenocarpus bataua Mart, conocido comúnmente como “ungurahui” o “patawa”. El proceso de extracción se realizó en un baño ultrasónico y se utilizó el diseño central compuesto ortogonal de la metodología de superficie de respuesta (MSR) para determinar las condiciones óptimas de extracción, usando dos factores: concentración de etanol (48,44 a 91,56%) y tiempo de extracción (13,83 a 46,17 min). Las condiciones óptimas de extracción (48,44% etanol y 13,83 min) permitieron obtener el extracto (EUL) con la mayor cantidad de antioxidantes (rendimiento (RE): 24,64%, contenido fenólico total (CFT): 452,76 mg EAG/g EUL y DPPH: 74,26%). La microencapsulación del EUL con maltodextrina mediante secado por aspersión originó microcápsulas (EUM) de tamaño homogéneo (5 µm), ausencia de grietas y fisuras, y preservaron su capacidad antioxidante (CFT: 110,08 mg EAG/g EUM, DPPH: 74,59%) debido a que el encapsulante evitó que sean afectadas por la temperatura de secado. Las microcápsulas tampoco presentaron una degradación significativa durante el almacenamiento. En general, este estudio ofrece un proceso adecuado para la incorporación de compuestos antioxidantes de la semilla del Oenocarpus bataua en la industria alimentaria.<hr/>Abstract The objective of the present study was to evaluate the extraction and microencapsulation of antioxidant compounds from Oenocarpus bataua Mart seed, commonly known as “ungurahui” or “patawa”. The extraction process was performed in an ultrasonic bath and the orthogonal composite central design of the response surface methodology (RSM) was used to determine the optimal extraction conditions, using two factors: ethanol concentration (48.44 to 91.56%) and extraction time (13.83 to 46.17 min). The optimal extraction conditions (48.44% ethanol and 13.83 min) allowed to obtain the extract (EUL) with the highest number of antioxidants (yield (YI): 24.64%, total phenolic content (TPC): 452.76 mg GAE/g EUL and DPPH: 74.26%). Microencapsulation of EUL with maltodextrin by spray drying produced microcapsules (EUM) of homogeneous size (5 µm), without cracks or fissures and that preserved its antioxidant capacity (TPC: 110.08 mg GAE / g EUM, DPPH: 74.59%) because the encapsulant protected the core from being affected by drying temperature. The microcapsules also showed no significant degradation during storage. In general, this study offers a suitable process for the incorporation of antioxidant compounds from Oenocarpus bataua seed in the food industry. <![CDATA[Defense inductors in the control of mildew (<em>Peronospora variabilis</em> Gaum.) in the quinoa crop: Detection, epidemiology, symptoms, characteristics and control]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172020000400555&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Cultivo de quinua (Chenopodium quinoa Willd.) es originario de los andes peruanos, alimento nutritivo y ha adquirido mucha importancia para la agroexportación. En Piura, se presentó la enfermedad del mildiu ocasionando pérdidas económicas, los objetivos fueron: detectar el inóculo primario, describir la sintomatología y evaluar el efecto de inductores de defensa en el control del mildiu. Para observar oosporas se empleó la metodología de detección directa, los tratamientos fueron; Biosar, 3Tac, Agromos+Soil set, Action FP/Pare, Metalosate y testigo, se evalúo Área Bajo la Curva del Progreso de la Enfermedad (ABCPE), se realizaron comparaciones de medias de Tukey (α = 0,05). En todas las muestras de quinua se detectaron oosporas, siendo la var. INIA-Altiplano la que presentó mayor número (96) y la var. Pasankalla presentó solo 8 oosporas/100 unidades de semilla. Como síntoma se observó manchas amarillentas en el haz y esporulación grisácea en el envés de las hojas. El valor más alto del ABCPE lo obtuvo el testigo con 2161,02; los valores más bajos y que controlaron mejor la enfermedad de mildiu en quinua, fueron obtenidos con Action FP/Pare (0.5 / 0.5 L / 200 L agua) y Agromos + Soil set (0.25 + 0.25 L / 200 L agua), con 939,8 y 1040,7 respectivamente.<hr/>Abstract Quinoa crop (Chenopodim quinoa Willd.) is native to the Peruvian Andes, nutritious food and it has become very important for agroexport. In Piura, the downy mildew disease appeared causing economic losses, were set as objectives: detect the primary inoculum, describe the symptoms and evaluate the effect of defense inductors in the control of downy mildew. The direct detection methodology was used to observe oospores, the treatments were; Biosar, 3Tac, Agromos + Soil set, Action FP/Pare, Metalosate and control, Area Under the Disease Progress Curve (ABCPE) was evaluated, comparisons of means were made of the Tukey test (α = 0.05). Oospores were detected in all the quinoa samples, being with greater number the var. INIA-altiplano with 96 and with lower var. passankalla with 8 oospores/100 units of seed. As a symptom, yellowish spots were observed on the upper side and gray sporulation on the underside of the leaves. The highest value of ABCPE was obtained by the control with 2,161.02; the lower values and that better controlled the mildew disease in quinoa, they were obtained with Action FP/Pare (0.5 / 0.5 L / 200L water) and Agromos + Soil set (0.25 + 0.25 L / 200 L water), with 939.8 and 1040.7 respectively. <![CDATA[Relationship between edaphic parameters and postharvest quality criteria of <em>Prunus persica</em> (L.) Batsch fruits by multivariate analysis]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172020000400565&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Este estudio se llevó a cabo en la principal zona productora de durazno variedad Escarcha, Tlaxcala, México. Se evaluaron parámetros del suelo en parcelas con diferente manejo y algunos criterios de calidad en el fruto, para posteriormente relacionarlos a través de un Análisis de Componentes Principales (ACP). Los resultados de la caracterización del suelo evidenciaron un predominio de la fracción arena, baja concentración de materia orgánica y de N total, y pocos sitios de intercambio. Se obtuvieron rendimientos de 10,88 a 11,66 t ha-1. A través de los ACP se observó que las variables predictoras en el caso del suelo, en el componente principal 1 (CP1) fueron materia orgánica, carbono orgánico, nitrógeno total y fósforo; en el CP2 la densidad aparente, porosidad, pH y el índice de humificación. En el caso del fruto, en el CP1 fue el peso, diámetro ecuatorial, índice de madurez y número de frutos y en CP2 acidez total titulable y firmeza. El ACP permitió identificar las variables del suelo que influyen en la calidad del fruto. Se recomienda al productor incrementar los contenidos de materia orgánica, N total y P para obtener mayor número de frutos por árbol y frutos con un índice de madurez, tamaño y peso adecuados en las parcelas evaluadas. Los criterios de calidad postcosecha mostraron que esta variedad es apta para su consumo en fresco, para la elaboración de conservas, compotas, mermeladas y jarabes; además de clasificarse como dulces, según el índice de madurez.<hr/>Abstract This study was carried out in the main Escarcha variety peach producing area in the state of Tlaxcala, Mexico. Soil parameters were evaluated in plots with different management and some quality criteria in the fruit, to later relate them through a Principal Component Analysis (PCA). The results of the soil characterization evidenced a predominance of the sand fraction, low concentration of organic matter and total N, and few exchange sites. Yields of 10.88 to 11.66 t ha-1 were obtained. Through the PCA it was observed that the predictor variables in the case of the soil, in the main component one (CP1) were organic matter, organic carbon, total nitrogen and phosphorus; in CP2 were the apparent density, porosity, pH and the humification index. In the case of the fruit, in CP1 were weight, equatorial diameter, maturity index and number of fruits, and in CP2 were total titratable acidity and firmness. The PCA allowed identifying the soil variables that influence the quality of the fruit. The producer is recommended to increase the contents of organic matter, total N and P to obtain a greater number of fruits per tree and fruits with an adequate size, weight and maturity index in the evaluated plots. The post-harvest quality criteria showed that this variety is suitable for fresh consumption, for the preparation of preserves, compotes, jams and syrups; in addition to being classified as sweet, according to the maturity index. <![CDATA[Molecular identification of strains of <em>Bacillus</em> spp. and its use as growth-promoting rhizobacteria in tomato (<em>Lycopersicum esculentum</em> Mill.)]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172020000400575&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen La aplicación de rizobacterias promotoras de crecimiento vegetal (RPCV), constituye una práctica ecológica que contribuye a optimizar los sistemas de producción agrícola y se presenta como una opción para la reducción del uso de fertilizantes químicos. El tomate riñón tiene alta demanda alrededor de todo el mundo, su producción requiere una nutrición eficiente para suplir la demanda de cantidad y calidad que el mercado requiere, por lo tanto, en la presente investigación se evaluaron dos cepas bacterianas: Bacillus licheniformis (IB10) y Bacillus megaterium (CT11) como promotoras del crecimiento en plántulas de tomate riñón mediante pruebas en semilleros. Se evidenció diferencias estadísticas en las distintas variables evaluadas, la aplicación de B. licheniformis únicamente al momento de la siembra provocó un incremento del 10% en el grosor del tallo y un aumento del 100% en cantidad de biomasa seca, la aplicación semanal de B. megaterium aumentó la eficiencia fotosintética en un 18% y aumentó en un 11% la longitud de las raíces de las plántulas. Los resultados generados permiten determinar que ambas cepas bacterianas pueden ser utilizadas como alternativas a fertilizantes químicos.<hr/>Abstract The application of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) constitutes an ecological practice that contributes to agricultural production systems and is presented as an option for reducing the use of chemical fertilizers. The tomato is in high demand around the world, its production requires efficient nutrition to supply the quantity and quality demand that the market requires, therefore, in the present investigation two bacterial strains were evaluated: Bacillus licheniformis (IB10) and Bacillus megaterium (CT11) as growth promoters in kidney tomato seedlings by testing in seedbeds. Statistical differences are evident in the different variables evaluated, the application of specific B. licheniformis at the time of planting caused an increase of 10% in the thickness of the stem and a 100% increase in the amount of dry biomass, the weekly application of B. megaterium problems the photosynthetic efficiency in 18% and problems in 11% the length of the roots of the seedlings. The results generated may allow the bacterial strains to be used as alternatives to chemical fertilizers. <![CDATA[Comparison of the hydrocolloids <em>Nostoc commune</em> and <em>Nostoc sphaericum</em>: Drying, spectroscopy, rheology and application in nectar]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172020000400583&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Present work proposes the substitution of traditional food stabilizers from the hydrocolloids of algae. Hydrocolloids from Nostoc commune and Nostoc sphaericum were extracted, characterized by infrared spectroscopy, and modelled their rheological behavior. The dried extract samples were dried by lyophilization and hot air and diluted in water at concentrations of 0.15% and 0.25% and lastly stored at different temperatures (7 - 80 °C). The infrared indicated C - O - C vibrations corresponding to the glucose cycle (1020 cm-1) and C = O of carboxyl groups (1950 cm-1) are proper of hydrocolloids. Rheological models of Bingham, Ostwald and Herschel-Bulkley confirmed that the Nostoc coomune species presents a higher coefficient of plastic viscosity (η) and coefficient of consistency (k) than Nostoc commune; the freeze drying method had a positive influence and significant on these results (p &lt; 0.05). Likewise, the hydrocolloid samples were diluted under nectar conditions (12 °Brix and 4.5 pH) taking carboxymethyl cellulose (CMC) as a control, finding that there is less influence of temperature on the consistency index of hydrocolloids in the order of Nostoc sphericum &lt; Nostoc commune &lt; CMC. It is concluded that the application of hydrocolloids of the genus nosctoc can be used as additives in the preparation of nectar, maintaining their rheological properties. <![CDATA[Gibberellic acid improves bunch weight and number of grape berries (Vitis vinifera L.), cv. Marroo Seedless, grown in the Andean valleys of Ecuador]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172020000400591&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El cultivo de la uva (Vitis vinífera L.) está incrementándose en el trópico seco y los valles interandinos del Ecuador. Sin embargo, la calidad del racimo y las bayas del cv. ‘Marroo Seedless’ cultivado en los Valles requieren mejorarse para competir con la fruta importada. Para ello, en plantas de 8 años se realizaron tres experimentos, en los que se evaluaron dosis y épocas de aplicación de GA3 (pre y posfloración), raleo manual de frutos del racimo y anillado de la rama con el fin de incrementar el tamaño de los racimos y las bayas. Se utilizó un diseño experimental de bloques completos al azar con cuatro repeticiones. Se evaluó el tamaño y peso del racimo y bayas, número de bayas por racimo y sólidos solubles totales. Los resultados muestran que la aplicación de GA3 en prefloración (10 ppm) incrementa el largo y diámetro polar de los racimos, mientras que el mayor diámetro ecuatorial, polar y el peso de las bayas se alcanzó con dos aplicaciones de GA3 en posfloración (40 + 20 ppm) o una aplicación de GA3 con 100 ppm. Estos resultados demuestran que la aplicación de GA3 es una tecnología que mejora la calidad física de las bayas y los racimos de uva.<hr/>Abstract The cultivation of grapes (Vitis vinifera L.) is increasing in the dry tropics and the Andean valleys of Ecuador. However, the quality of the bunch and berries of the 'Marroo Seedless' variety grown in the Valleys needs to be improved to compete with imported fruit. To this end, three experiments were carried out on 8-year-old plants to evaluate the dose and times of application of GA3 (pre- and post-flowering), manual fruit thinning and branch ringing to increase bunch and berry size. A randomized complete block experimental design with four replicates was used. Bunch size and weight, number of berries per bunch and total soluble solids were evaluated. The results show that the application of GA3 in pre-flowering (10 ppm) increases bunch length and diameter, while the larger equatorial, polar diameter and berry weight was achieved with two applications of GA3 in post-flowering (40+20 ppm) or a single application with 100 ppm of GA3. These results show that the application of GA3 is a technology to improve the physical quality of the berries and grape bunches. <![CDATA[The roasting process and place of cultivation influence the volatile fingerprint of Criollo cacao from Amazonas, Peru]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172020000400599&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract The Criollo cocoa bean is classified as “fine” or flavor cocoas, being perceived as aromatic or smooth with fruity, raisin, floral, spicy, nutty, molasses, and caramel notes. In the present work, gas chromatography coupled to mass spectrometry was used to study the volatile fingerprint of roasted and unroasted Criollo cocoa from four Amazon districts: Nieva, Cajaruro, Copallín and La Peca located in the Amazon Region of Peru. The results showed that the main sensory perception of cocoa is fruit, and this decreases as the roasting intensity increases. A total of 96 volatile compounds were found, of which the esters had a greater presence in the volatile fingerprint of Criollo cocoa. Propyl acetate (3.5%), acetoin acetate (1.3%) and diethyl succinate (0.8%) were found as the characteristic compounds of Criollo cocoa analyzed, which give it its fruit perception. The linalool/benzaldehyde ratio was between 0.56 and 0.89 for La Peca and Cajaruro cocoa. Principal component analysis revealed that the Criollo cocoa in each district has a different volatile fingerprint, whether it is roasted or unroasted beans. The roasting process generates a greater differentiation of the volatile fingerprint of Criollo cocoa. <![CDATA[Biosecurity and readiness of smallholder pig farmers against potential African Swine Fever outbreak and other pig diseases in Baybay City, Leyte, Philippines]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172020000400611&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Preventing African Swine Fever (ASF) outbreaks require an active involvement of pig growers as they are in the frontline of detection, notification, and the application of strict biosecurity measures. The Eastern Visayas (Region VIII) in Central Philippines is still free of ASF but the risk can be remarkable given the high volume of pigs that enter in this region as a market hub to large pig producers both coming from Luzon (north) and Mindanao (south). This study was conducted to better understand the readiness and biosecurity practices of smallholder pig farmers who comprise most of the pig growers in the City of Baybay, Leyte. Using multiple correspondence analysis (MCA) and agglomerative hierarchical clustering (AHC) technique of data from 350 pig farmer-respondents, our study found several areas in pig raising activities that need to be highlighted. While pig farmers were generally aware of the threat posed by ASF and have relatively good biosecurity practices, only 32.90% were convinced that the City of Baybay is prepared in the case of an ASF outbreak. Moreover, the importance of vaccination, footbath, and controlling swill feeding need to be emphasized (Cluster 2, 58.29%). More efforts should be directed towards preparing and training pig farmers on disease monitoring and surveillance and improving further its biosecurity practices with special focus on bioexclusion. Similar studies should be conducted to nearby local government units particularly those located near entry and exit borders of the Eastern Visayas region. <![CDATA[Ovarian follicular dynamics of a creole cattle under grazing conditions in high Andean areas of Peru]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172020000400621&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El vacuno criollo es un recurso potencial para mejorar la productividad en la zona altoandina del Perú; sin embargo, el cruce indiscriminado con razas mejoradas está llevando a la erosión de su material genético. Estudios de los procesos fisiológicos que rigen su ciclo reproductivo son fundamentales para la aplicación exitosa de biotecnologías reproductivas que aseguren su preservación, uso y posterior difusión. Con el fin de estudiar su dinámica folicular ovárica, se evaluaron 15 animales bajo condiciones de pastoreo en dos épocas del año (seca y lluviosa). El crecimiento folicular se evaluó mediante seguimiento ultrasonográfico, la actividad lútea mediante dosaje hormonal y se realizó el análisis proximal del pasto por época. La duración promedio del ciclo estral fue de 21,39 ± 1,17 días para la época de lluvias y 22,07 ± 1,04 días para la época seca, no observando diferencia estadística (p &gt; 0,05). Se pudieron observar ciclos con 2 (16%), 3 (78%) y hasta 4 (6%) ondas foliculares. El diámetro máximo alcanzado del folículo ovulatorio fue de 17,11 ± 1,59 y 17,67 ± 1,21 mm en la época lluviosa y seca respectivamente. De las 49 ovulaciones estudiadas, 27 (55%) correspondieron al ovario derecho y 22 (45 %) al ovario izquierdo. No hubo diferencia (p &gt; 0,05) en la tasa de crecimiento ni diámetro de los folículos por época. El diámetro máximo del cuerpo lúteo 20,87 ± 1,48 y 21,30 ± 1,86 mm con una tasa de crecimiento de 1,01 ± 0,16 y 1,0 ± 0,15 mm/día. Estos resultados reflejan el potencial del ganado criollo de mantener su ciclicidad aún en ambientes desfavorables.<hr/>Abstract Creole cattle are a potential resource to improve productivity in the high Andean zone of Peru; however, indiscriminate crossing with improved breeds is leading to the erosion of their genetic material. Studies of the physiological processes that govern its reproductive cycle are essential for the successful application of reproductive biotechnologies that ensure their preservation, use and subsequent dissemination. In order to study the follicular dynamics of creole cattle, 15 animals were evaluated under grazing conditions in two seasons of the year (rainy and dry). Follicular growth was evaluated by ultrasonographic monitoring, luteal activity by hormonal dosing, and proximal analysis of grass was performed by season. The average length of the estrous cycle was 21.39 ± 1.17 days for the rainy season and 22.07 ± 1.04 days for the dry season, with no statistical difference (p &gt; 0.05). Cycles with 2 (16%), 3 (78%) and 4 (6%) follicular waves was observed. The maximum diameter of the ovulatory follicle reached was 17.11 ± 1.79 and 17.67 ± 1.21mm in the rainy and dry seasons, respectively. Of the 49 ovulations studied, 27 (55%) corresponded to the right ovary and 22 (45%) to the left ovary. There was no difference (p &gt; 0.05) in growth rate or follicle diameter by season. The maximum diameter of the corpus luteum was 20.87 ± 1. 48 and 21.30 ± 1.86 mm with a growth rate of 1.01 ± 0.16 and 1.0 ± 0.15 mm/day. These results reflect the potential of creole cattle to maintain their cyclicity even in unfavorable environments. <![CDATA[Neuroscience in the advertising of agri-food products: A beneficial tool or a public health hazard?]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-99172020000400629&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Actualmente, métodos basados en neurociencia y tecnología (neurotecnología), se utilizan para conocer cómo las personas procesan los diferentes estímulos del marketing. Estos métodos podrían ser utilizados para generar adecuadas políticas en salud pública, pero está siendo aprovechado por empresas agroalimenticias para mejorar sus estrategias de comercialización e incentivar el consumo de comida rápida, ingesta de alimentos alto en azucares, sal, y grasas saturadas y trans, siendo el origen de enfermedades no trasmisibles como la obesidad, infartos, cáncer, hipertensión y diabetes, además de carencias nutricionales, las cuales constituyen un gran peligro para las personas y para la salud pública. Los neurocientíficos han venido utilizando diferentes tecnologías (resonancia magnética funcional (RMF), electroencefalografía (EEG), magnetoencefalografía (MEG), tomografía por emisión de positrones (TEP), seguimiento ocular, codificación facial, respuesta galvánica de la piel (RGP) o actividad electrodérmica (AED), condicionamiento clásico, Test de Asociación Implícita (TAI), y Neurofeedback o Biofeedback electroencefalográfico), los cuales aportan nuevo conocimiento sobre procesamiento de estímulos del marketing y la toma de decisiones. La evidencia recomienda que la neuroimagen es capaz de revelar información sobre preferencias del consumidor, que con otras herramientas seria casi imposible lograr. Esta revisión, destaca las preocupaciones profesionales, éticas y científicas aplicada a las relaciones académico-industriales derivados del uso de la neurociencia o neuromarketing en publicidad y en la toma de decisiones sobre el consumo de productos agroalimenticios, donde la neuroética aparece como una disciplina de mucha importancia. Investigaciones futuras de neurociencia deben orientarse a contribuir a la satisfacción eficaz de las necesidades, a diferenciar y mejorar las ofertas de valor, donde el interés principal sea una situación de mayor satisfacción y bienestar para la sociedad.<hr/>Abstract Currently, methods based on neuroscience and technology (neurotechnology) are used to understand how people process different marketing stimuli. These methods could be used to generate adequate public health policies, but it is being used by agri-food companies to improve their marketing strategies and encourage the consumption of fast food, food intake high in sugar, salt, and saturated and trans fats, being the origin of non-communicable diseases such as obesity, heart attacks, cancer, hypertension and diabetes, as well as nutritional deficiencies, which constitute a great danger to people and public health. Neuroscientists have been using different technologies (functional magnetic resonance imaging (fMRI), electroencephalography (EEG), magnetoencephalography (MEG), positron emission tomography (PET), eye tracking, facial coding, galvanic skin response (GSR) or electrodermal activity (EDA), classical conditioning, Implicit-Association Test (TAI), and Neurofeedback or EEG Biofeedback), which provide new knowledge about marketing stimulus process ing and decision making. The evidence recommends that neuroimaging can reveal information about consumer preferences, which with other tools would be almost impossible to achieve. This review highlights the professional, ethical and scientific concerns applied to academic-industrial relations derived from the use of neuroscience or neuromarketing in advertising and in decision-making on the consumption of agri-food products, where neuroethics appears as a discipline of many importance. Future neuroscience research should be oriented to contribute to the effective satisfaction of needs, to differentiate and improve value offers, where the main interest is a situation of greater satisfaction and well-being for society.