Scielo RSS <![CDATA[Revista de Investigaciones Altoandinas]]> http://www.scielo.org.pe/rss.php?pid=2313-295720230002&lang=pt vol. 25 num. 2 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.pe/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.pe <![CDATA[Technological parameters for agroindustrial concern from seeds of Castilla pumpkin (<em>C. moschata</em>) and bitter pumpkin (<em>A. undulata</em>)]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2313-29572023000200073&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El objetivo de este trabajo fue medir parámetros; tanto físicos como químicos de semillas enteras y molidas de la calabaza de castilla (Cucurbita moschata Duchesne) y de la calabaza hedionda (Apodanthera undulata A. Grey). Para ambas variedades de calabaza, los parámetros y rangos de variabilidad fueron; dimensiones físicas, fricción interna, fricción externa, tamaño de partículas; en la harina, conductividad eléctrica, proteína soluble, proteína total, carbohidratos, concentración de aceite y principales minerales. Esta información es esencial en la generación de tecnologías para los procesos productivos y coadyuva a usar la masa orgánica más completa para generar materia prima para diferentes sectores productivos, diversificar productos de consumo e incrementar la productividad de la mecanización agroindustrial. Se concluye que el cultivo de calabaza en la región de estudio ofrece la oportunidad de intensificar procesos tecnológicos e innovadores de carácter agroindustrial. El uso integral de la semilla con cascara tiene impacto productivo en la industria agroalimentaria. Por eso las características físicas y químicas son determinantes en la selección de la mecanización técnica para los procesos de transformación y en el equipamiento e insumos como agua, minerales, energía, entre otros de la cadena de valor agregado a la masa orgánica.<hr/>Abstract The objective of this work was to quantify either physical and chemical attributes of the whole along with grounded seeds from Castilla pumpkin (Cucurbita moschata Duchesne) and bitter pumpkin (Apodanthera undulata A. Grey). The parameters data for whole seeds of both pumpkin varieties were; physical dimensions, internal friction, external friction and particle size, while for their ground compound were; electric conductivity, soluble protein, total protein, carbohydrates, oil concentration and main minerals. Collected data is fundamental for generating technology for the productive processes and an aid for more efficient use of the entire organic mass, when new raw matter is obtained for separate processing areas, to diversify readily consumption produce and increasing productivity of agroindustrial mechanization. It was concluded that pumpkin crop raised all over this farming region offers an opportunity to build up agroindustrial innovative and technological processes. A comprehensive use of seeds with their skin has a significant advantage on the food industry. Therefore, the physical and chemical attributes are responsible for the selection of technical mechanization for the industrial swap processes, as well as all required gear and feedstock like water, minerals, energy and others within the add value chain to the original organic matter. <![CDATA[Effect of the microalgae <em>Chlorella vulgaris</em> on the management of larvae and fry of <em>Orestias luteus</em> native to Lake Titicaca, Peru]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2313-29572023000200083&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El ensayo se realizó en el mes de marzo del 2021 en el Laboratorio Continental de Puno - IMARPE, con la finalidad de determinar el efecto del uso de la microalga Chlorella vulgaris como alimento al inicio de la ontogenia de Orestias luteus, se realizó ensayo con 1600 larvas mantenidas en dos acuarios de 45 L. Un acuario con Chlorella vulgaris (agua verde), y el otro acuario sin Chlorella vulgaris (agua clara). Se reflejan que durante los primeros 7 días las larvas alimentadas y mantenidas con microalgas presentaron mayor supervivencia debido a que el alto nivel nutricional que presenta la microalga como el ácido docosahexaenoico (DHA) aparentemente influyó en el desarrollo de las larvas de Orestias luteos. Asimismo al ser añadidas directamente a los acuarios, las microalgas ejercieron una influencia positiva en el estado fisiológico de larvas de Orestias luteus que se traduce en la obtención de alevines de elevada calidad. Se concluye que, el alimento vivo como organismos planctónicos constituyen la base de alimentación en el estadío larvario de Carachi amarillo y la obtención de alta supervivencia de semillas permitiendo mejor crecimiento y mayor supervivencia.<hr/>Abstract The test was carried out in the month of March 2021 at the Continental Laboratory of Puno - IMARPE, in order to determine the effect of the use of the microalga Chlorella vulgaris as food at the beginning of the ontogeny of Orestias luteus, a test was carried out with 1600 larvae kept in two 45 L aquariums. One aquarium with Chlorella vulgaris (green water), and the other aquarium without Chlorella vulgaris (clear water). It is reflected that during the first 7 days the larvae fed and maintained with microalgae presented higher survival due to the high nutritional level that the microalgae present, such as docosahexaenoic acid (DHA), apparently influenced the development of the Orestias Luteos larvae. Likewise, when added directly to the aquariums, the microalgae exerted a positive influence on the physiological state of Orestias luteus larvae, which translates into the obtaining of high-quality fingerlings. It is concluded that live food such as planktonic organisms constitute the feeding base in the larval stage of Carachi Amarillo and obtaining high survival of seeds allowing better growth and greater survival. <![CDATA[Effect of low temperatures on the selection by tolerance for hybrid progenies of potato (<em>Solanum sp.</em>) with introgression of <em>Solanum commersonii.</em>, in the community of Occopata, Cusco]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2313-29572023000200090&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen La tolerancia a las heladas representa un factor de importancia en las comunidades rurales alto andinas, donde las papas nativas es su principal fuente de alimentación, y muchas de las cuales tiene adaptación a las bajas temperaturas, así como también, las especies de papas silvestres, que pueden conferir una mayor adaptación a las heladas. El objeto de investigación fue seleccionar las progenies con introgresión de Solanum commersonii., que presenten tolerancia a heladas, y tengan buenas características agronómicas, bajo las condiciones de la comunidad de Occopata, distrito de Santiago, Cusco. La metodología consistió en evaluar las progenies en estudio durante tres campañas agrícolas, en una zona que presenta heladas frecuentemente. Se evaluaron: el grado de daño afectado por heladas, el nivel de recuperación y el rendimiento al final del periodo vegetativo. De los resultados obtenidos en la primera campaña agrícola, la progenie “Superior Haploid + cmm fus”, fue la más afectada por heladas, alcanzando un grado de daño del 75% de daño en el follaje, en tanto para la segunda campaña, se determinó que la progenie “Puno III gen (Puno cold breed)”, alcanzo un grado de daño en el 50% de hojas afectadas. Las progenies “cb adg 21 x cmm fus” y “cb adg 13 x cmm fus”, tuvieron el mejor nivel de potencial de recuperación y crecimiento medio. En tanto, el rendimiento fue mayor en la progenie “cb adg 21 x cmm fus”, con un promedio de 22 t/ha, para la tercera campaña.<hr/>Abstract Frost tolerance represents an important factor in rural high Andean communities, where native potatoes are their main source of food, and many of which are adapted to low temperatures, as well as wild potato species, that can confer greater adaptation to frost. The object of investigation was to select the progenies with introgression of Solanum commersonii., that present tolerance to frost, and have good agronomic characteristics, under the conditions of the community of Occopata, district of Santiago, Cusco. The methodology consisted of evaluating the progenies under study during three agricultural campaigns, in an area that frequently presents frosts. The degree of damage affected by frost, the level of recovery and the yield at the end of the vegetative period were evaluated. From the results obtained in the first agricultural campaign, the progeny "Superior Haploid + cmm fus" was the most affected by frost, reaching a degree of damage of 75% of damage to the foliage, while for the second campaign, it was determined that the progeny "Puno III gen (Puno cold breed)", reached a degree of damage in 50% of affected leaves. The progenies "cb adg 21 x cmm fus" and "cb adg 13 x cmm fus" had the best level of recovery potential and average growth. Meanwhile, the yield was higher in the progeny "cb adg 21 x cmm fus", with an average of 22 t/ha, for the third campaign. <![CDATA[Environmental economic valuation of the Interior Bay of Puno through choice experiments]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2313-29572023000200099&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Los servicios ecosistémicos proporcionados por el lago Titicaca en la Bahía Interior de Puno (BIP) son sobre utilizados para estimular el desarrollo económico local sin tener en cuenta los impactos ambientales producidos. El objetivo de la investigación fue estimar la disponibilidad a pagar de turistas extranjeros visitantes de la BIP para la implementación de alternativas de mejora sobre biodiversidad, malecón ecoturístico y descontaminación de la bahía. Se aplicaron encuestas semiestructuradas a turistas nacionales y extranjeros (n=400) que visitaron la BIP durante octubre del 2019. Los encuestados eligieron sus preferencias respecto a la implementación de las mejoras ecosistémicas y su disponibilidad a pagar por la implementación de las mismas, mediante experimentos de elección y el uso de modelos logit mixto. El atributo “biodiversidad” es el más valorado. La DAP total por las mejoras en los tres atributos es de S/51.12/turista, que estaría incluido en el boleto de ingreso a la BIP una vez implementadas las propuestas de mejora. Estos resultados proveen información útil para la toma de decisiones adecuadas en los grupos de interés y autoridades de gobierno, enfocados en la mejora de la gestión de los servicios ecosistémicos de la BIP. Las políticas de gestión ambiental en la BIP deben estar enfocadas prioritariamente en la plantación y manejo de totorales que permitan darle un mejor uso, conservación y protección a la flora y fauna de la zona.<hr/>Abstract The ecosystem services provided by Lake Titicaca in the Interior Bay of Puno (BIP) are overused to stimulate local economic development without taking into account the environmental impacts produced. The objective of the research was to estimate the willingness to pay of foreign tourists visiting the BIP for the implementation of improvement alternatives on biodiversity, ecotourism boardwalk and decontamination of the bay. Semi-structured surveys were applied to national and foreign tourists (n=400) who visited the BIP during October 2019. Respondents chose their preferences regarding the implementation of ecosystem improvements and their willingness to pay for their implementation, through experiments. of choice and the use of mixed logit models. The attribute "biodiversity" is the most valued. The total WTP for the improvements in the three attributes is S/51.12/tourist, which would be included in the entry ticket to the BIP once the improvement proposals have been implemented. These results provide useful information for making appropriate decisions in interest groups and government authorities, focused on improving the management of ecosystem services in the BIP. The environmental management policies in the BIP must be focused primarily on the planting and management of reeds that allow better use, conservation and protection of the flora and fauna of the area. <![CDATA[Extraction and purification of papain obtained from three native species of the genus Vasconcellea]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2313-29572023000200109&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen En esta investigación se obtuvo la enzima papaína a partir de látex de tres especies del género Vasconcellea, V. chachapoyensis, V. heilbornii y V. pubescens, especies nativas de la región Amazonas en Perú. El látex extraído se acondiciono con buffer acetato de sodio, EDTA y solución de bisulfito de sodio. La purificación se realizó adaptando el método de Andrade (2011), se utilizó sulfato de amonio para la precipitación; etanol de 96° en dos etapas para la dilución; se regulo el pH a 6.0 y 8.0 con NaOH 0.1 N, se centrifugo en tres etapas; se congelo a -65 °C por 12 horas; y liofilizo de 24 a 36 horas con vacío de 0.1 a 0.6 mbar y temperatura de colector de -84 a -85 ° C, finalmente se envaso en frascos oscuros. Utilizando el método de coagulación de leche (Balls and Hoover) se determinó la actividad enzimática (AE), las tres especies obtuvieron mayores valores de AE a pH 6.0 que a pH 8.0; la V. chachapoyensis presento mayor promedio significativo de AE (240.97 Upe), seguido de V. pubescens (195.80 Upe) y V. heilbornii (112.45 Upe), también fue significativamente superior a la papaína comercial (208.14 Upe). La V. pubescens tuvo mayor actividad proteolítica que las otras especies.<hr/>Abstract In this research, the papain enzyme was obtained from the latex of three species of the Vasconcellea genus, V. chachapoyensis, V. heilbornii and V. pubescens, species native to the Amazon region in Peru. The extracted latex was conditioned with sodium acetate buffer, EDTA and sodium bisulfite solution. The purification was carried out adapting the method of Andrade (2011), ammonium sulfate was used for precipitation; 96° ethanol in two stages for dilution; the pH was regulated at 6.0 and 8.0 with NaOH 0.1 N, it was centrifuged in three stages; frozen at -65 °C for 12 hours; and lyophilized from 24 to 36 hours with a vacuum of 0.1 to 0.6 mbar and a collector temperature of -84 to -85 ° C, finally it was packed in dark bottles. Using the milk coagulation method (Balls and Hoover) the enzymatic activity (AE) was determined, the three species obtained higher values of AE at pH 6.0 than at pH 8.0; V. chachapoyensis presented a higher significant average of EA (240.97 Upe), followed by V. pubescens (195.80 Upe) and V. heilbornii (112.45 Upe), it was also significantly higher than commercial papain (208.14 Upe). V. pubescens had higher proteolytic activity than the other species. <![CDATA[Effect of cutting height on agronomic parameters of <em>Tithonia diversifolia</em>]]> http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2313-29572023000200117&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Se evaluaron los parámetros agronómicos de Tithonia diversifolia por efecto de cuatro alturas de corte (AC) desde el suelo (AC1: 0 cm, AC2: 10 cm, AC3: 20 cm, AC4: 30cm), con cuatro replicas cada una, durante 55 días. Los brotes/macollo, hojas/brote y hojas/macollo fueron mayores (p&lt;0.05) en AC1. Sin embargo, el número de hojas/mata y brotes/mata fueron mayores (p&lt;0.05) en AC2, AC3 y AC4. El peso de forraje verde (FV)/macollo fue mayor (p&lt;0.05) en AC1; aunque el peso de FV/mata fue mayor en AC2, AC3 y AC4, mostrando un mayor (p&lt;0.05) rendimiento (kg/m2) en FV y materia seca para AC2, AC3 y AC4. El mayor número de hojas/brote (p&lt;0.05) en AC2 que AC4 podría mejorar la productividad de T. diversifolia, sugiriendo a AC2 como adecuada AC.<hr/>Abstract The agronomic parameters of Tithonia diversifolia were evaluated by the effect of four cutting heights (AC) from the ground (AC1: 0 cm, AC2: 10 cm, AC3: 20 cm, AC4: 30 cm); with four replicates each, by 55 days. Shoots/tiller, leaves/shoot and leaves/tiller were higher (p&lt;0.05) in AC1. However, the number of leaves/bush and shoots/bush were higher (p&lt;0.05) in AC2, AC3 and AC4. The green forage weight (FV)/tiller was higher (p&lt;0.05) in AC1; although, the weight of FV/mat was higher in AC2, AC3 and AC4, showing a higher (p&lt;0.05) yield (kg/m2) in FV and dry matter for AC2, AC3 and AC4. The higher number of leaves/shoot (p&lt;0.05) in AC2 than AC4 could improve the productivity of T. diversifolia, suggesting AC2 as adequate AC.