SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.43 número79Los gastos públicos en pensiones en América Latina y sus proyecciones al año 2075: evidencia de Chile, Perú, Colombia y MéxicoPolíticas públicas y empresas recuperadas por sus obreros en Argentina: Un análisis del Programa de Trabajo Autogestionado 2004-2012 índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

  • No hay articulos citadosCitado por SciELO

Links relacionados

  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO

Compartir


Apuntes

versión impresa ISSN 0252-1865

Resumen

BUSCHINI, José. Nutrition as the Object of Scientific Study and a Target of Social Policies in Argentina: Pedro Escudero and the Instituto Nacional de la Nutrición, 1928-1946. Apuntes [online]. 2016, vol.43, n.79, pp.129-156. ISSN 0252-1865.  http://dx.doi.org/10.21678/apuntes.79.868.

This article analyzes the establishment of nutrition as an object of scientific study, and the target of public policies and the professional market in Argentina between late 1920s and mid-1940s. It focuses on the role of the physician Pedro Escudero and his collaborators at the Instituto Nacional de la Nutrición, who pioneered academic research on nutrition in Argentina, warned political authorities and civil society about the negative consequences of poor nutrition (they even proclaimed that an important part of the Argentine population was affected by this problem) and promoted professional training in this field.

Palabras clave : Nutrition; scientific research; health issues; experts; Argentina.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )