SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.39 issue4Esophageal intramural pseudodiverticulosis in a patient with food bolus impactionIschemic gastroduodenal ulcer as a complication of hepatic hepatocarcinoma transarterial chemoembolization author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

  • Have no cited articlesCited by SciELO

Related links

  • Have no similar articlesSimilars in SciELO

Share


Revista de Gastroenterología del Perú

Print version ISSN 1022-5129

Abstract

GUZMAN, John et al. Perforación gástrica asociada al consumo de helado con nitrógeno líquido. Rev. gastroenterol. Perú [online]. 2019, vol.39, n.4, pp.364-366. ISSN 1022-5129.

La ingestión de nitrógeno líquido es una causa infrecuente de perforación gástrica, se conoce poco sobre como este compuesto afecta el tejido gastrointestinal, sus mecanismos de lesión y sus consecuencias clínicas. Cada vez es más frecuente el uso del nitrógeno líquido de forma comercial en productos de repostería y gastronomía, por lo que es importante reconocer sus potenciales efectos cuando la manipulación no es la adecuada. En este caso clínico describimos una perforación gástrica secundaria al consumo de helado preparado con nitrógeno líquido.

Keywords : Nitrógeno; Perforación intestinal; Abdomen agudo.

        · abstract in English     · text in Spanish     · Spanish ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License