SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.30 issue2Identification of insufficiencies and actions taken to improve the skills in the methodological and educational work of the teachers of the Department of Morpho-physiology ofAgricultural Sciences, University of Camagüey, CubaDiagnostic and treatment of a persistent fourth right aortic arch in a dog author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

  • Have no cited articlesCited by SciELO

Related links

Share


Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú

Print version ISSN 1609-9117

Abstract

COLAN-RAMOS, Claudio; GOMEZ-SANCHEZ, Muriel; ALCAZAR-ZAMORA, Juan Arturo  and  AGUIRRE-VELARDE, Arturo. Aprovechamiento de los residuos blandos de concha de abanico, Argopecten purpuratus (Lamarck, 1819), para producir harina de alto contenido proteico. Rev. investig. vet. Perú [online]. 2019, vol.30, n.2, pp.961-966. ISSN 1609-9117.  http://dx.doi.org/10.15381/rivep.v30i2.16085.

Los residuos blandos de concha de abanico obtenidos durante su procesamiento son descartados, generando pasivos ambientales a la industria de la maricultura en el Perú. Sin embargo, estos residuos constituyen una potencial materia prima para la elaboración de harina con fines de formulación de alimento balanceado. En este sentido, se desarrolló una metodología para la elaboración de harina a partir de los residuos blandos de la concha de abanico. El producto final obtenido tuvo una composición de 61% de proteínas, 7.5% de grasas y 11.7% de humedad. El desarrollo de tecnologías que permitan el procesamiento de grandes volúmenes de residuos de concha de abanico podría contribuir al uso más eficiente y rentable de esta materia prima.

Keywords : Argopecten purpuratus; harina residual; contenido proteico; ácidos grasos; maricultura; residuos orgánicos; Argopecten purpuratus; residual meal; protein content; fatty acids; mariculture; organic waste.

        · abstract in English     · text in Spanish     · Spanish ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License