SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.26 número1Riesgos de salud pública en el centro poblado minero artesanal La Rinconada (5200 msnm) en Puno, PerúAproximación a la situación de salud en tres comunidades Asháninkas ubicadas en las cuencas del río Tambo y Ene, 2006 índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Articulo

Indicadores

  • No hay articulos citadosCitado por SciELO

Links relacionados

  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO

Bookmark


Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Publica

versión impresa ISSN 1726-4634

Resumen

RIVERA-JACINTO, Marco; RODRIGUEZ-ULLOA, Claudia  y  LOPEZ-ORBEGOSO, John. Fecal contamination in green vegetables that are sold in markets of Cajarmarca city, Peru. Rev. perú. med. exp. salud publica [online]. 2009, vol.26, n.1, pp. 45-48. ISSN 1726-4634.

We determined the level of fecal coliforms and the frequency of Escherichia coli in 85 samples of vegetables that were taken from randomly and were sold in the main markets of Cajamarca. Processing, isolation and bacterial identification was performed according to the Food and Drug Administration (FDA). 40% of samples presented fecal coliforms, with a high index per gram (MPN/g) of E. coli and a high frequency of this in the parsley and lettuce. The analysis reveals a high level of fecal contamination, an unacceptable state of health and need for control measures against the risk that this poses to health.

Palabras llave : Food hygiene; Escherichia coli; Coliforms; Vegetables; Greens.

        · resumen en Español     · texto en Español     · pdf en Español