SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.74 issue2Determination of antioxidant capacity and phenolic compounds in andean cereals: quinoa (Chenopodium quinoa), kañiwa (Chenopodium pallidicaule) y kiwicha (Amaranthus caudatus)Determination of antioxidant capacity and bioactive compounds in native peruvian fruits author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

  • Have no cited articlesCited by SciELO

Related links

  • Have no similar articlesSimilars in SciELO

Share


Revista de la Sociedad Química del Perú

Print version ISSN 1810-634X

Abstract

SALAZAR, Wilfredo et al. Estudio fitoquímico y de la actividad antihelmíntica de los extractos de Sarothamnus scoparius y Lupinus ballianus. Rev. Soc. Quím. Perú [online]. 2008, vol.74, n.2, pp.100-107. ISSN 1810-634X.

Se evaluó la actividad antihelmíntica de los extractos acuosos de Sarothamnus scoparius, encontrándose un alto porcentaje de eficacia contra el oxiuro Syphacia obvelata . Lupinus ballianus mostró un alto porcentaje de eficacia hacia el oxiuro Aspiculuris tetraptera. La parte aérea de Sarothamnus scoparius presenta, alcaloides, flavonoides, saponinas, taninos, esteroides, triterpenos, antraquinonas, cumarinas y cardiotónicos. Lupinus ballianus presenta alcaloides, flavonoides, taninos, esteroides, triterpenos y sesquiterpenos.

Keywords : antihelmíntico; oxiuros; enterobius; sarothamnus; lupinus.

        · abstract in English     · text in Spanish     · Spanish ( pdf )