SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.10 issue2Induction of somatic embryogenesis from foliar explants in three varieties of coffeeEffect of Stevia rebaudiana Bertonni Leaves powder on Lipid Profiles and Productive Parameters of Laying Hens author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

  • Have no cited articlesCited by SciELO

Related links

  • Have no similar articlesSimilars in SciELO

Share


Scientia Agropecuaria

Print version ISSN 2077-9917

Abstract

REATEGUI, K; AGUIRRE, Nazario; OLIVA, Ricardo  and  AGUIRRE, Edith. Fenología y rendimiento de cuatro variedades de papa en el Altiplano peruanoPhenology and yield of four potato varieties in the Peruvian Altiplano. Scientia Agropecuaria [online]. 2019, vol.10, n.2, pp.265-274. ISSN 2077-9917.  http://dx.doi.org/10.17268/sci.agropecu.2019.02.12.

El objetivo de este trabajo fue comparar cuatro variedades de papa (Subsp. andigenum Hawkes, S. curtilobum Juz et Buk, S. juzepczukii Buk, S. stenotomum Just et Buk) en términos de fenología y rendimiento en condiciones agroecológicas de la región altiplánica del Perú. Para ello, se evaluaron parámetros fenológicos (descripción del tubérculo, planta, hoja, flor, bayas, intensidad de floración y período vegetativo) y productivos (rendimiento y número de tubérculos). Siendo la muestra 40 plantas seleccionadas al azar, las cuales fueron sembradas en suelo franco arenoso, bajo un manejo agronómico tradicional y riego por gravedad. Se determinó que la Subsp. andigenum Hawkes tiene la mayor producción (número y peso) en relación con las variedades estudiadas. El período vegetativo tuvo una duración entre los 169 a 183 días. Se concluye que las variedades estudiadas, son especies de ciclo fenológico semitardío.

Keywords : Solanum tuberosum; Subsp. andigenum Hawkes; S. curtilobum Juz et Buk; S. juzepczukii Buk; S. stenotomum Just et Buk.

        · abstract in English     · text in Spanish     · Spanish ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License