SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.74 issue4Comparison of the local indexes of reactivity Fukui of a series of aldehidesDeagradation of pharmaceuticals compounds in water by ozonation author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

  • Have no cited articlesCited by SciELO

Related links

  • Have no similar articlesSimilars in SciELO

Share


Revista de la Sociedad Química del Perú

Print version ISSN 1810-634X

Rev. Soc. Quím. Perú vol.74 no.4 Lima Oct./dic. 2008

 

TRABAJOS ORIGINALES

 

Estudio viscosimétrico de la degradación enzimática de quitosano

Viscosimetric study of the enzymatic depolymerization of chitosan

 

Cristóbal Lárez Velásquez1; Dimas Medina1; Enrique Millán Barrios2

1 Grupo de Polímeros, Departamento de Química. Facultad de Ciencias, Universidad de Los Andes, Mérida 5101. Venezuela
2 Departamento de Química, Universidad de Los Andes, Mérida, Venezuela.
E-mail: clarez@ula.ve

 


RESUMEN

Se estudió la despolimerización enzimática de quitosano (grado de acetilación y masa molar promedio viscoso (Mv) de 0,85 y 310 kDa, respectivamente), usando bromelina comercial. La disminución del grado de polimerización promedio viscoso (XV) fue seguida en una solución reguladora de ácido acético (0,3M)/acetato de sodio (0,2 M) a 25 ºC. Bajo estas condiciones experimentales es posible correlacionar la viscosidad intrínseca [η] instantánea con Mv a través de la ecuación de Mark-Houwink-Saturada. La ecuación de Sano, la cual permite obtener valores de viscosidad intrínseca con una sola medida de la viscosidad relativa y/o de la viscosidad específica, fue usada para obtener valores instantáneos de [η], los cuales también fueron obtenidos con propósitos comparativos mediante un proceso iterativo utilizando la ecuación de Huggins. La velocidad inicial de despolimerización (vo) fue obtenida a partir de soluciones con diferentes concentraciones de quitosano y una concentración fija de bromelina. La constante de Michaelis-Menten (kM) y la máxima velocidad (Vm) se obtuvieron usando la representación de Lineweaver-Burk de la ecuación de Michaelis-Menten para cada conjunto de valores de [η] calculados empleando los procedimientos mencionados. Los mejores parámetros cinéticos para la despolimerización del quitosano (kM = 3,92x10-7 mol.dL-1; Vm = 9,09x10-8 mol.dL-1.s-1) se obtuvieron usando la ecuación de Sano.

Palabras clave: bromelina; estudios de degradacion; quitosano; despolimerización; despolimerización enzimática.

 


ABSTRACT

Enzymatic depolymerization of chitosan (acetylation degree and average viscosimetric molecular weight (Mv) of 0,85 and 310 kDa, respectively) was studied using commercial bromelain. Decrease of the average viscosimetric polymerization degree (XV) was followed in a buffer solution of acetic acid (0,3 M)/sodium acetate (0,2 M) at 25 ºC. Under these experimental conditions it is possible to relate the instantaneous intrinsic viscosity [η] with Mv through the Mark-Houwink-Sakurada equation. Equations of Sano, which allow to compute values of intrinsic viscosity with a single measurement of relative and/or specific viscosity, was employed to obtain instantaneous values of [η], which were also obtained for comparative purpose through an iterative process using Huggins equation. Initial velocity of depolymerization (vo) was obtained from different concentration of chitosan solutions and a fixed bromelain concentration. Michaelis-Menten constant (kM) and maximum velocity (Vm) were obtained using the Lineweaver-Burk representation of the Michaelis-Menten equation for each set of [η] calculated employing the procedures mentioned. Best kinetics parameters for chitosan depolymerization (kM = 3,92x10-7 mol.dL-1; Vm = 9,09x10-8 mol.dL-1.s-1) were obtained when Sano`s equation was employed to calculate [η] values.

Key words: bromelain; degradation studies; chitosan depolymerization; enzymatic depolymerization.

 


 

Texto completo en PDF:

http://www.scielo.org.pe/pdf/rsqp/v74n4/a05v74n4.pdf